Zorgen bij ouders over verharding op scholen door mondkapjesplicht

Docenten, leerlingen en vaders en moeders vinden dat de sfeer op veel scholen 'harder' is geworden nu het op sommige scholen kinderen verplicht mondkapjes op moeten hebben. Op de website meldpuntmondkapjes.nl zijn al zo'n honderd klachten binnengekomen.
Archieffoto, deze persoon komt in het artikel niet voor © Simon Vestdijk
Een van de initiatiefnemers van het klachtenmeldpunt is Elbrecht Claus uit Leeuwarden. Volgens Claus gaat het de ouders niet om het ontkennen van het virus en de gevolgen. Maar ze hebben wel vragen bij de plicht die sommige scholen nu invoeren voor mondkapjes. Want het zorgt volgens hen voor een angstcultuur.
"De klachten variëren van ouders die aangeven dat ze met de scholen in gesprek willen over de mondkapjes en dat ze geen gehoor krijgen. Tot kinderen en leerkrachten die opmerkingen naar het hoofd krijgen als ze niet een kapje ophebben."
De ouders hebben met name moeite bij de schuld die de kinderen neergelegd wordt als ze geen mondkapje ophebben. Dat ze dan verantwoordelijk zijn voor iemand anders zijn gezondheid. Dat kan volgens Claus niet.
Bij de leerkrachten zou het zelfs zover gaan dat ze bang zijn om zich uit te spreken tegen de mondkapjesplicht, omdat ze dan mogelijk hun baan op het spel zetten.
Na aandacht in de landelijke media heeft het meldpunt maandag opnieuw zo'n 60 klachten gekregen van kinderen, ouders en leerkrachten over de mondkapjes op scholen.
Elbrecht Claus