Onderzoek naar tweetaligheid Friese kinderen wint Klokhuis Wetenschapsprijs

15 nov 2020 - 16:40

Oud-promovendus van de Fryske Akademy Evenlyn Bosma en haar collega Naomi Nota hebben de Klokhuis Wetenschapsprijs gewonnen. Ze hebben onderzoek gedaan naar hoe tweetalige kinderen in Fryslân lezen. Er waren meer dan 60 inzendingen, daar zijn uiteindelijk tien onderzoeken uit genomineerd. De winnaar werd zondag via een livestream bekendgemaakt.

Foto: Het Klokhuis

De Klokhuis Wetenschapsprijs is voor wetenschappelijk onderzoek dat relevant en interessant is voor kinderen op de basisschool tussen de 9 en 12 jaar. In totaal hebben 4.086 kinderen hun stem uitgebracht.

Het doel van de prijs is om een jong publiek kennis te laten maken met wetenschappelijk onderzoek. Voor de winnaar wordt er speciaal een aflevering van Het Klokhuis gemaakt over het onderwerp.

Friese en Nederlandse woorden

Dr. Evelyn Bosma heeft met Naomi Nota voor Universiteit Leiden onderzoek gedaan naar tweetaligheid. Met een speciale eye-tracker is onderzocht hoe kinderen tussen de 9 en 12 jaar lezen.

Het bleek dat in het Fries woorden die hetzelfde zijn als in het Nederlands (bijvoorbeeld 'poes') sneller gelezen worden dan woorden die compleet anders zijn (bijvoorbeeld 'oma' en 'beppe'). In het Nederlands was dat niet zo. Friese kinderen gebruiken dus hun kennis van de Nederlandse taal als ze Fries lezen.

(Advertentie)
(Advertentie)