liveblog | 14 november 2020

Coronanieuws van 14 november: 91 nieuwe besmettingen en twee sterfgevallen | Boa's hebben handen vol

Laatst bijgewerkt: 14 november 2020, 23:00 uur
23:00

Eind van dit liveblog

We sluiten dit liveblog. Bedankt voor het volgen. Zondag is er weer een nieuw liveblog.

21:25

Boa's hebben handen vol aan handhaving coronamaatregelen in centrum Leeuwarden

De boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren) hebben het dit jaar extra druk vanwege de coronacrisis. In de openbare ruimte moeten ze toezicht houden op het naleven van de coronamaatregelen. Zo controleren ze bijvoorbeeld of groepen niet te groot zijn. Een uitdaging in deze drukke dagen, bijvoorbeeld in de binnenstad van Leeuwarden. "We krijgen soms van alles over ons heen", zegt boa Tjibbe-Geert Hoekstra.

17:37

Viruswaarheid spant kort geding aan tegen staat

Viruswaarheid spant een kort geding aan tegen de Nederlandse Staat waarin zij een einde eist aan "de massale coronatestcampagne". Volgens de actiegroep is de gebruikte PCR-test niet geschikt om vast te stellen of iemand geïnfecteerd is met het coronavirus.

"De bijsluiter van deze PCR-testen vermeldt uitdrukkelijk dat een positieve test niet betekent dat iemand drager is van het virus. Het gebruik van de test voor dit doel is bovendien niet goedgekeurd door de Europese Unie", aldus de groep.

Volgens Viruswaarheid gebruikt de overheid deze uitslagen om de coronamaatregelen te rechtvaardigen. "In de 'Routekaart Coronamaatregelen' is het aantal positieve testen per 100.000 inwoners direct gekoppeld aan het op- en afschalen van maatregelen. Het coronabeleid is gebaseerd op drijfzand. Het kabinet rechtvaardigt de maatregelen op een voor dat doel ongeschikte test. Dat is onrechtmatig", aldus woordvoerder Jeroen Pols van Viruswaarheid.

'Paniekcommunicatie'

Volgens Pols dient de overheid haar communicatie drastisch te wijzigen. "De overheid maakt zich schuldig aan paniekcommunicatie. Door dagelijks over aantallen positieve testen te communiceren als 'besmettingen' of 'patiënten', is sprake van misleiding. Veel mensen denken ten onrechte dat corona een reële bedreiging voor hen vormt. De bevolking zou nooit instemmen met vergaande grondrechtinperkingen indien zij juiste en complete informatie ontvangt."

Viruswaarheid sommeert minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) om het beleid niet langer te baseren op een verkeerde interpretatie van PCR-uitslagen en de communicatie aan te passen.

Het kort geding dient 25 november 2020 voor de rechtbank in Den Haag.

16:28

Politie spreekt zwarte pieten in Drachten aan op coronamaatregels

Een groep van tien zwarte pieten is zaterdagmiddag in het centrum aangesproken door de politie vanwege de geldende coronamaatregels. De zwarte pieten gaven kinderen cadeaus en pepernoten en hadden daarbij muziek aan.

In swarte pyt wurdt oansprutsen troch de plysje yn Drachten © SrFotografie
15:45

Fries voorjaarsconcours afgelast

Het Fries voorjaarsconcours dat gepland stond voor 13 maart 2021 in De Lawei in Drachten gaat niet door. Dat heeft de Organisatie van Muziekverenigingen bekendgemaakt.

Vijf van de negen muziekverenigingen zagen het niet zitten om het evenement door te laten gaan. Twee andere verenigingen wilden nog tot januari wachten met een besluit. Slechts twee verenigingen wilden wel meedoen aan het concours. De overkoepelende organisatie heeft op grond daarvan besloten het concours dit jaar af te gelasten.

Andere muziekfederaties, zoals die van Gelderland-Flevoland, houden komend voorjaar ook geen concours in verband met het coronavirus.

15:22

Aantal ic-patiënten afgenomen

In Nederlandse ziekenhuizen liggen zaterdag 56 coronapatiënten minder dan vrijdag. Het zijn er in totaal 2125, daarvan liggen 595 Covid-patiënten op de intensive care, 14 minder dan vrijdag. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het afgelopen etmaal zijn 35 patiënten, onder wie 6 ic-patiënten, verplaatst naar ziekenhuizen in andere regio's.