Sinterklaas komt wél in de provincie, maar de steden blijven leeg en koud

14 nov 2020 - 12:06

Sinterklaas komt zaterdagmiddag weer aan in Nederland. Waar hij en de Pieten precies met de stoomboot naar toe varen is geheim: vanwege het coronavirus mag er geen publiek bij zijn. Het advies is: volg de aankomst voor de televisie. Dat geldt niet alleen voor de landelijke intocht, maar ook voor lokale intochten.

Sinteklaas Snits Frjentsjer

In Franeker is de intocht van Sinterklaas digitaal te volgen in een aflevering van Sinterklaasnieuws. Voor Theo Smit van Stichting Sinterklaas Intocht Franeker is het heel onwerkelijk. "Het voelt vreemd. Normaal zijn we druk bezig met alle voorbereidingen, met het opbouwen in de stad en de laatste puntjes op de i. Nu is het leeg en koud. Dat voelt raar. Het is rustig in de stad, anders dan in andere jaren."

Intocht Franeker digitaal

Maar de stichting heeft de schouders er niet bij laten hangen. "We hebben een digitale intocht geïntroduceerd. Dat is al vrij snel in gang gezet. We hebben al een eerste filmpje online gezet, zaterdagmiddag volgt een tweede." Vanaf 13.30 uur is de tweede aflevering van het Sinterklaasnieuws te zien op de website en via de Facebook-pagina. "Sinterklaas komt wel aan in Franeker," verklapt Smit. "Maar er zijn wel wat problemen, het gaat niet vanzelf."

Creativiteit

Verder is er voor de hele Sinterklaasperiode ook een speurtocht door de stad opgezet en op de scholen zijn ook nog wat activiteiten. "We hebben er wat leuks van gemaakt vind ik. Hoop ik," zegt Smit. "Je moet wel even anders nadenken. Maar het haalt wel weer creativiteit naar boven bij de mensen. Hoe graag je ook anders wilt, je moet je er maar een beetje bij neerleggen. Het is niet anders."

Foto: Stichting Sinterklaas Intocht Franeker

Theo Smit van Stichting Sinterklaas Intocht Franeker

Sinterklaasactie Sneek

Ook in Sneek is het een dooie boel op de locatie waar normaal gesproken Sinterklaas aankomt. "Het is niet hetzelfde, maar je kunt de kinderen ook niet overslaan. Want ze verheugen zich natuurlijk op het Sinterklaasfeest. Dat we het nu anders invullen is wel weer leuk. Het is wel anders, maar wel een leuke invulling," zegt een man. Een ander geeft aan: "Er gaat niets buiten een echte intocht. Zeker in Sneek, want er komen toch zo'n 40.000 mensen op af. Goed voor Sneek, goed voor de middenstand. Dat missen we nu."

Jan Gerbrand Krol is binnenstadmanager van Sneek. "We hebben nu wel gezorgd dat we op tijd de kerkverlichting hebben aangebracht en de winkeliers zorgen ervoor dat de etalages aangekleed worden met Sinterklaas. Er hangen ook allerlei Sinterklaasposters. We hebben een Sinterklaasactie opgezet, want we hopen dat mensen lokaal hun aankopen doen in deze periode. Mensen maken kans op prijzen. Dus we proberen er wel wat aan te doen. Niks doen is geen optie, Sinterklaas hoort bij Sneek," zo vindt hij.

Verslaggever Onno Falkena in Sneek

It oankomstplak fan Sinteklaas yn Snits - Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena
(Advertentie)
(Advertentie)