Toerismeondernemers kunnen moeilijk bij provinciale steun: "Het is een hele klus"

De toerismesector heeft zorgen over het aanvragen van financiële steun bij Provincie Fryslân. Het geld ligt voor ze klaar, maar ze kunnen er niet bij. "Je moet meer dan tien documenten invullen", zegt Geesje Duursma van de Toerisme Alliantie Friesland. "Dat is voor kleinere ondernemers geen doen."
Petear polityk en toerismeûndernimmers
De ondernemers zijn door de coronacrisis hard geraakt. Om de klap op te kunnen vangen, heeft de provincie een paar maanden geleden geld klaargelegd. Maar dat geld is volgens de ondernemers lastig te bereiken.
De Toerisme Alliantie Friesland heeft zich vaker over dit probleem gebogen. Veel ondernemers zijn aangesloten bij de organisatie. "Daar krijgen we verschillende geluiden dat mensen het lastig vinden om door de digitale rompslop te komen", zegt Duursma.
"Als je niet bekend bent met wat je moet doen, is het al een hele klus. Je moet bijvoorbeeld e-herkenning hebben en dat hebben veel ondernemers niet. Die kan je aanvragen, maat dat duurt ook al een paar dagen. Dan is het de vraag of dat dus lukt."
De toerismesector bij de provincie op de koffie © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Duursma is blij met de steun van de provincie, maar denkt dat er toch iets veranderd moet worden aan de aanvraag. "Er zit ook verschil tussen de ondernemers zelf. Als je een kleine ondernemer bent, heb je er de tijd niet voor om er een hele middag voor te zitten. Maar tijd is niet het enige. Veel ondernemers zijn al somber over alle gevolgen van de crisis. Je moet dan nu ook zin hebben om er iets voor te doen. Ik kan me aardig redden, maar zelfs ik vindt het lastig."

Vertrouwen

Het systeem is dichtgespijkerd door de provincie om fraude tegen te gaan. Dat snappen de ondernemers ook, want ze willen niet dat iedereen bij het geld komt. Maar het wordt er zo niet makkelijker op, vinden ze.
"Ik vind het een terecht signaal wat de ondernemers afgeven," zegt gedeputeerde Avine Fokkens. "Ik vind het heel goed dat ze dat opgeven. We hebben met de beste intentie geld beschikbaar gesteld, maar het moet dan niet zo zijn dat ze nu niet bij dat geld komen. We kunnen nu met de partijen om tafel, om te kijken hoe het sneller en handiger kan."
Luister naar de bijdrage van verslaggever Willem Vermeltfoort