Film 'Water Wieg me' vrijdagavond bij Omrop Fryslân

13 nov 2020 - 10:21

Omrop Fryslân zendt deze week drie avonden een film uit om 21.00 uur. Geen Friese film, maar wel films met een Noordelijke focus. Net als het Noordelijk Film Festival, dat normaal gesproken deze week zou zijn, maar door de coronamaatregelen niet door kan gaan. Vrijdagavond toont Omrop Fryslân 'Water Wieg Me'.

Het schip met Ferry Heijne - Foto: Docmakers

Sanne Rovers is de regisseuse van 'Water Wieg Me' (2019). Ze noemt deze film 'Een ode aan de droefenis'. Het is een muzikale 'boatmovie' over het water van Groningen. Sanne Rovers volgt zanger/componist Ferry Heijne van De Kift, terwijl hij onderweg mensen ontmoet. De levensverhalen die Ferry hoort, inspireren hem tot nieuwe muziek. In die verhalen en muziek gaat het over eenzaamheid, weemoed en doorzetten.

Een zeeman die niet meer op zee wil zijn. Een vrouw die op het water haar liefde verloor. Het verdriet van een man die vertelt hoe zijn dochter dodelijk werd getroffen door onweer. Allemaal indrukwekkende verhalen die voorbij komen. De dichter Rodaan Al Galidi die poëzie schrijft over verlangen en onwennigheid. De namen van de vertellers staan op de aftiteling, maar eigenlijk gaat het over verlies, eenzaamheid, ouderdom of het noodlot.

De trailer van Water Wieg me:

Het zijn verhalen die bij de muziek van De Kift passen. Ferry Heijne: "Met muziek wil ik mooie teksten nog mooier maken." De Kift komt uit Zaanstad en bestaat al 30 jaar. Hun muziek wordt wel omschreven als 'fanfarepunk'. Heijne schrijft poëtische teksten over weemoed en verdriet, liefde en feest.

Voelt als speelfilm

De Nederlandse regisseur Sanne Rovers (1981) maakt documentaires die op internationale filmfestivals worden gedraaid. De film 'Water Wieg Me' is een documentaire die voelt als een speelfilm. Als kijker vaar je mee over het glinsterende water van de Groninger vaarten, terwijl je luistert naar indrukwekkende verhalen. De film is genomineerd door het Noordelijk Film Festival voor een Noorderkroon, in de categorie 'Beste Documentaire'. Op 14 november worden de prijswinnaars bekend.

Water Wieg Me is vrijdag 13 november om 21.00 uur op Omrop Fryslân TV. De film wordt één keer uitgezonden. In april 2020 heeft 'Het Uur van de Wolf' de film uitgezonden en daar is de film ook online terug te zien.

(Advertentie)
(Advertentie)