Geen belofte, maar ook geen streep door subsidie voor De Wâldsang

13 nov 2020 - 08:34

Er gaat nog geen definitieve streep door de subsidie van cultuurcentrum De Wâldsang in 2022, maar de gemeenteraad van Achtkarspelen wil ook nog geen steun beloven. Een amendement van de PvdA en de FNP om af te zien van de bezuiniging op De Wâldsang kreeg alleen steun van GroenLinks.

De riedseal fan Achtkarspelen - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Wethouder Max de Haan (Gemeentebelangen) wilde de plannen niet intrekken. "We moeten 1,3 miljoen bezuinigen op het sociaal domein, die opdracht hebben we gekregen van de raad. Dus we moeten hieraan vasthouden, al is het met pijn in ons hart."

"Dan dit maar"

Een motie om de continuïteit van het muziekonderwijs veilig te stellen haalde het wel. Sjon Stellinga van de PvdA had liever een echte belofte aan De Wâldsang gezien, maar stemde toch voor de motie. "Dat doen we met een bloedend hart. We zien veel liever dat het zwaard van Damocles boven de 50 jaar cultuurgeschiedenis van de Friese Wouden werd weggehaald. Dan dit maar. Het is beter dan niets."

De FNP was de enige fractie die tegen de motie stemde. "Het is alles of niets", zei Tjibbe Brinkman. "Dit is niets, dus wij stemmen tegen."

Kultuersintrum De Wâldsang - Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

Met de motie spraken onder andere de gemeente en De Wâldsang af om volgend jaar weer naar de financiering te kijken. Achtkarspelen is de belangrijkste geldschieter voor De Wâldsang. Als de gemeente toch in 2022 de financiering stopzet, dan valt betaalbaar muziekonderwijs en de les op scholen weg. Dat gaat om twaalf scholen in Achtkarspelen.

Aan het begin van de begrotingsvergadering sprak voorzitter Teije Dijk van De Wâldsang de raad toe. Hij overhandigde ook 4.007 handtekeningen aan burgemeester Oebele Brouwer. "Hiermee willen we opnieuw aangeven dat het leeft onder de bewoners. Ruim vijftig jaar geleden werd in deze gemeente de basis gelegd, dat moet niet verdwijnen", zei Dijk.

Het aanbieden van de petitie - Foto: De Wâldsang
(Advertentie)
(Advertentie)