'We sette troch': van lichtontwerper naar timmerman

13 nov 2020 - 06:45

De volledige theatertour van BLØF ging door de crisis niet meer door en dus zat Patrick Kramer uit Weidum zonder werk. Als lichtontwerper verzorgde Kramer de tour van de band. Al meer dan 30 jaar is Kramer dé lichtman voor grote shows. Sinds maart heeft hij geen opdracht meer gehad. "Dus moest ik wel een ander vak leren", zegt Kramer terwijl hij met een grote zaag in zijn handen staat. "Ik ben nu timmerman geworden, zo lijkt het toch een beetje op mijn oude werk."

De persconferentie van premier Rutte in maart kwam als een grote klap voor Kramer. "Ik zit al meer dan 30 jaar in het vak", zegt hij. "Die shows doen is het mooiste dat er is, je leeft er echt voor." De sfeer waar Kramer vandaag de dag in werkt is volledig anders dan toen hij voor 50.000 mensen stond op een evenement.

Kramer: "We moeten nu voor een groencentrum in Witmarsum een nieuwe ingang bouwen. De feestdagen komen eraan en ze willen voor hun klanten een feestelijke ingang maken. Dit gebouw wordt een soort van Oostenrijks hokje. Dat is toch hetzelfde als decor bouwen. Het lijkt er gelukkig nog wel op."

Verslaggever Willem Vermeltfoort bij Patrick Kramer

Patrick Kramer op de bouwplaats - Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Kramer is nu een paar maanden voor het bedrijf van Ait Jan Bouma bezig. "De eerste keer was het wel even wennen toen hij binnenkwam. Daar ben ik wel eerlijk in", lacht Bouma, terwijl hij Kramer wat instructies geeft. "Hij heeft natuurlijk nooit als timmerman gewerkt, dus je moet wel even wat bijspringen hier en daar. Maar dat kunnen we allemaal wel en dat is voor ons ook wel mooi. Kramer is door zijn eigen werk vrij creatief en precies in het maken van dingen. Dat komt bij ons goed uit."

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

"Al die complimenten doen mij wel goed", lacht Kramer. Hij voorzet het dak van het hokje van een aantal spijkers. "Ik ben erg blij dat ik nog werk heb, want de huur en de familie gaan wel gewoon door. Maar ik kan niet wachten tot het einde van de lockdown. Dan hoop ik weer lekker mijn eigen ding te doen. Dit is bijna hetzelfde, maar het is toch anders."

#wesettetroch

Deze herfst komen er nieuwe, sfeervolle en passende programma's bij Omrop Fryslân. Want #wesettetroch in deze coronatijd! Op radio, televisie en internet is daarom de komende weken een reeks portretten van mensen die getroffen zijn door de coronacrisis en uit nood ander werk hebben gevonden. Zij leggen zich niet neer bij tegenslag en willen zich zelf kunnen redden. Ze zetten door.

(Advertentie)
(Advertentie)