Gemeenten Harlingen en Waadhoeke starten pilot met 'energiecoaches'

12 nov 2020 - 12:03

De gemeenten Harlingen en Waadhoeke starten elk een pilot met energiecoaches om inwoners bewust te maken van het energiegebruik in huis. Daarnaast geven de coaches bespaartips. Op die manier kan er energie en geld worden bespaard. Het doel van de pilot is om te leren hoe energiecoaches het beste kunnen worden ingezet.

Foto: Shutterstock

Deze winter kunnen 40 huishoudens uit Harlingen en 40 huishoudens uit Sint Jacobiparochie en Tzum in Waadhoeke bezoek krijgen van een energiecoach, die hun advies geeft. Daarnaast krijgen ze een pakket met bespaarproducten, die samen met een energiecoach in huis worden geïnstalleerd. Na een tijdje komt de coach weer langs om te kijken hoe het gaat.

De coaches worden opgeleid door de Hanzehogeschool Groningen en bestaan uit een mix van vrijwilligers, sociaal werkers van welzijnorganisatie De Skûle Welzijn en een professionele energiecoach.

Aanpak

De opbrengst van de pilot moet leiden tot een aanpak voor de regio noordwest-Fryslân, zodat meer huishoudens straks worden geholpen met het verlagen van hun energieverbruik. De pilot werkt ook toe naar een koppeling met het eerder signaleren van schuldenproblematiek, participatie en het versterken van de sociale inclusie in de dorpen.

Het is de bedoeling dat de aanpak na de pilot wordt opgeschaald, zodat meer inwoners met een kleine portemonnee kunnen profiteren van energiebesparing. Deelname aan de pilot is gratis.

De pilot is een initiatief van de gemeenten Harlingen en Waadhoeke en wordt mede mogelijk gemaakt door De Bouwvereniging, De Skûle Welzijn, gebiedsteams Harlingen en Waadhoeke, energiecoöperatie TOER (Tzummer Organisatie voor Energie in de Regio), Hanzehogeschool Groningen en de provincie Fryslân.

(Advertentie)
(Advertentie)