Buurtkoelkasten voor minderbedeelden: 'Als je eten nodig hebt, kun je het meenemen'

Als je bij Grand Café Z naar binnen kijkt, kun je één van de drie buurtkoelkasten zien staan. Het zijn koelkasten die iedereen in de gemeenschap kan gebruiken om eten achter te laten voor een ander of om zelf iets uit mee te nemen. Ze zijn onderdeel van een project van Buurvrouw en Buurvrouw, die ook de buurtbus hebben opgezet. Het idee is dat iedereen die het nodig heeft, bij één van de koelkasten terecht kan.
Buertkuolkasten foar minderbedielden
Esmeralda de Vries, één van de initiatiefnemers van Buurvrouw & Buurvrouw Bus, vertelt dat er vanalles in de koelkast wordt gezet. "Je weet het nooit, wat er in zit. Het is altijd een verrassing." Ze zegt dat er soms een taart in zit, maar soms ook helemaal niets. Naast het eten in de koelkast, liggen bovenop de koelkast ook mondkapjes. "Die zijn ook gemaakt, die mag je meenemen. Zo is het de bedoeling, dat je een beetje deelt. Dat je geeft en neemt."

Gemeenschap zit in iedereen

Met het project van de Buurvrouw & Buurvrouw bus, kwam De Vries tot het inzicht dat mensen graag elkaar willen helpen. "Dat stukje menselijkheid dat wij 'mienskip' noemen, zit over de hele wereld in elk mens." Ze zegt dat iedereen eigenlijk wel wil helpen om honger en armoede te verhelpen. "Toen dachten we aan het concept van de bibliotheekkastjes. Dat zijn nu voedselkastjes, koelkasten, geworden."
Het is de bedoeling dat mensen er zelf iets in doen. "Het is niet een verplichting dat je brengt én haalt. Als je iets over hebt of iets wilt delen, dan breng je, en als je denkt ik heb iets nodig, dan kun je iets halen. Ook al breng je iets en neem je niets mee terug, je neemt toch een heel goed gevoel mee naar huis."
© Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar
Verslaggever Jantine Weidenaar met Esmeralda de Vries van de buurtkoelkast
Toen Haise Bosma van Grand Café Z over het plan van de buurtkoelkast hoorde, vond hij het meteen een goed idee. "Ik vond het direct zo'n mooi idee dat ik zei: zet hier maar zo'n koelkast neer. Ik kon me helemaal vinden in het ideaalbeeld dat ze voor ogen hadden." De koelkast staat nu ongeveer een maand in het café, en volgens Bosma wordt er regelmatig gebruik van gemaakt.

Bijdragen aan vitaliteit

Dat de horeca op dit moment dich is, betekent niet dat de koelkast niet kan worden gebruikt. Het gebouw is nog altijd op weekdagen open, zodat mensen de koelkast kunnen gebruiken.
"Normaal, wanneer wij open zijn, dan kunnen we er zelf ook makkelijk iets inzetten. Ook nu we dicht zijn, is er nog steeds wel beweging", zegt Bosma. "Wanneer we open zijn zetten we er zelf ook eten in. We proberen ook te werken met streekproducten, dus ook groentes en eten dat we over hebben. We willen ook zelf zorgen dat er wat eten in zit dat bijdraagt aan vitaliteit."

Steeds meer mensen gebruiken de koelkast

Bosma vertelt dat er steeds meer mensen gebruik maken van de koelkast. "Het begint nu te komen. Voornamelijk omdat hij binnen staat, mensen moeten eerst een drempel over. Op dit moment druppelt het zo nu en dan, maar ik hoop dat mensen die niet de mogelijkheid hebben om makkelijk eten te kopen hier gebruik van komen maken", aldus hem.
Verslaggever Jantine Weidenaar met Haise Bosma van Grand Café Z over de buurtkoelkast