Van kroeg naar patatverkoop: Waskemeer, een dorp in coronatijd

12 nov 2020 - 07:44

Hoe staat het met de leerbaarheid van het dorp in coronatijden? In het dorp Waskemeer is het dorpshuis gesloten. Er is geen supermarkt, en daarom zijn er niet veel plekken waar mensen elkaar ontmoeten. Maar dat kan nu wel bij de patatverkoop.

*Noch portret Waskemar: patatferkeap

Eén van de vrijwilligers van de patatverkoop is Ieke Otter. Ze woont al haar hele leven in Wasekmeer, en is erg betrokken bij het dorp. Samen met een groep inwoners van Waskemeer kwam ze een paar jaar geleden op het idee om weer een kroeg te openen in het dorp.

Waskemeer, een dorp met net wat meer dan 800 inwoners, heeft al wel een dorpshuis, maar dat zit bij de sportvelden. Aan de rand van het dorp. In februari werd daarom de De Herberg geopend, maar hier moesten ze de deuren al snel weer sluiten vanwege corona.

Er gaat zo'n 70 kilo aardappels per keer doorheen

Ieke Otter, vrijwilliger de Herberg
Foto: Omrop Fryslan

Maar stilzitten was niets voor Ieke. Er moest toch iets gebeuren in het dorp, vond ze. Daarom zijn de vrijwilligers deze zomer begonnen met patatbakken. En die patat komt niet gewoon uit de winkel: ze snijden zelf aardappelen. "Vrijwilligers maakten de aardappelen eerst schoon met borstels, maar dat kan nu niet meer. Er gaat zo'n 70 kilo aardappels per keer doorheen. Daarom laten we de aardappelen schrapen door iemand en dan hebben wij verse patat."

Overal stil

De patatverkoop is momenteel belangrijk voor het dorp. "De Herberg is in ontmoetingsplek. Het is nu het enige dat we kunnen bieden. Het is door corona natuurlijk overal stil, in zo'n dorp letten we nog wel op elkaar. Met de afhaal maak je toch wel even een praatje."

Foto: Omrop Fryslan

De komende tijd volgt Omrop Fryslân het dorp Waskemeer. Van de school tot het dorpshuis, van de voetbalvereniging tot dorpsbelang. Hoe gaan een dorp en alle mensen in het dorp om met de coronacrisis? Wat voor effecten heeft het op het dorp?

(Advertentie)
(Advertentie)