'Aanjaagcoalitie' van banken, provincie en fondsen helpt bedrijven door coronacrisis

11 nov 2020 - 21:08

'Business Boost Fryslân' is de naam van het aanjaagprogramma van banken, de provincie Fryslân en fondsen als de FOM en NOM om bedrijven door de coronacrisis te helpen. Bedrijven in zwaar weer kunnen bij Business Boost gratis deskundige hulp krijgen via het bedrijfsloket YnBusiness in Leeuwarden.

Sander de Rouwe - Foto: Omrop Fryslân

De provincie betaalt aan het programma mee uit het budget dat eerder is vrijgemaakt om bedrijven en maatschappelijke organisaties door de coronatijd te trekken. Gedeputeerde Sander de Rouwe van economie is vooral blij met de samenwerking met de banken, die nu bedrijven in zwaar weer kunnen doorverwijzen, zo vertelde hij woensdag aan Provinciale Staten.

Sommige Statenleden waren kritisch dat ze 'in de krant' over 'Business Boost' moesten lezen, terwijl de Staten zelf nog niet geïnformeerd waren. Sander de Rouwer legde uit dat het initiatief is ontstaan door een verzoek van de Staten om met de banken te praten, omdat het voor sommige bedrijven tegenwoordig lastig is om krediet te krijgen. "Dat wij nu zo met de banken samenwerken is vrij uitzonderlijk", vertelt Sander de Rouwe. "Het komt ook echt door de coronatijd dat de banken daar nu voor open staan."

'Business Boost' is vooral bedoeld voor de wat grotere MKB-bedrijven met personeel. "Die kunnen het vaak wel even volhouden, maar als een crisis langer duurt, of zoals nu, met een tweede golf, dan zie je dat meer bedrijven in de gevarenzone belanden. Die bedrijven moeten klaargemaakt worden voor de nieuwe economische situatie."

Hulp is gratis

Met de eerste drie bedrijven zijn inmiddels al afspraken gemaakt. De hulp van verschillende deskundige aan de bedrijven is in principe gratis. "Het kan zo zijn dat bedrijven de producten of hun werkwijze aan moeten passen en daardoor eerst moete investeren om weer verder te kunnen."

De deskundigen kunnen de bedrijven wijzen op financieringsmogelijkheden en ook een paar maanden begeleiden. "Het is voor de bedrijven ook prettig dat ze niet door de eigen bank geholpen worden, maar dat een ander meekijkt. De ondernemer blijft natuurlijk baas en is vrij om de adviezen wel of niet over te nemen."

Een paar ton

De provincie heeft volgens De Rouwe nu 'een paar ton' beschikbaar voor Business Boost. Als de pot leeg is, gaat De Rouwe de Staten om een nieuwe bijdrage vragen. De gedeputeerde benadrukt dat 'Business Boost' in de eerste plaats niet een initiatief van de provincie is, maar van alle betrokken partijen samen.

Gedeputeerde Sander de Rouwe

(Advertentie)
(Advertentie)