Kabinet wil verkoop messen aan minderjarigen landelijk verbieden

11 nov 2020 - 19:00

Het kabinet wil de verkoop van messen aan minderjarigen landelijk verbieden. Dat hebben de ministers Grapperhaus en Dekker woensdag laten weten. Het verbod maakt deel uit van een breder pakket aan maatregels om het dragen en gebruiken van messen door jongeren tegen te gaan.

Messen yn beslach naam by in previntive fûillearringsaksje yn Ljouwert - Foto: Plysje Ljouwert

Het kabinet heeft met politie, Openbaar Ministerie en gemeentes een actieplan opgesteld om dit geweld tegen te gaan. Sinds afgelopen jaar hebben er meer steekincidenten plaatsgevonden waarbij minderjarigen betrokken waren. Het dragen van sommige soorten messen is landelijk al verboden.

Er komt ook een campagne om wapenbezit te ontmoedigen met lessen op school. Ook moet het voor leerlingen die zich bedreigd voelen makkelijker worden om dat te melden en moet het makkelijker worden om kluisjes op scholen te controleren.

Burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland heeft zich hard gemaakt voor het verkoopverbod. In Drachten is vorig jaar een jongen om het leven gekomen, nadat hij door twee leeftijdsgenoten werd neergestoken. Twee jongens, die toen 14 en 15 jaar oud waren, zijn daarvoor veroordeeld.

(Advertentie)
(Advertentie)