Coronanieuws 11 november: 92 nieuwe besmettingen · Piek tweede golf voorbij, zegt minister

11 nov 2020 - 22:53
  • Het RIVM meldt vandaag 92 nieuwe coronabesmettingen in Fryslân, gisteren waren het er 80;
  • Het aantal nieuwe coronabesmettingen lijkt stabiel: in Fryslân schommelt het de afgelopen vijf dagen tussen de 70 en 95;
  • Met een lampion langs de deur kan vanavond gewoon, zegt de veiligheidsregio, maar iedereen moet zich wel aan de adviezen houden;
  • Al het nieuws over het virus is te vinden op omropfryslan.nl/corona.
22:39
Eind van dit liveblog

We sluiten het liveblog voor nu. Dank voor het volgen. Donderdag is er weer een nieuw liveblog.

22:03
Voorstel: vanaf 1 december boete voor niet dragen mondkapje in openbare ruimte

Voor het niet dragen van een mondkapje in openbare ruimte kun je vanaf 1 december beboet worden met 95 euro. Dat voorstel van minister Grapperhaus gaat volgende week naar de Tweede Kamer. Mensen krijgen geen strafblad. De Kamer mog nog instemmen met het voorstel. Tot 1 december geldt een dringend advies voor het dragen van een mondkapje.

Er komen uitzonderingen voor mensen die vanwege een fysieke, verstandelijke of psychische beperking of chronische ziekte geen mondkapje kunnen dragen. Het hoeft niet op bij het sporten, acteren, of beoefenen van andere podiumkunsten. Ook bij media-optredens mag het af.

18:37
Brievenproject over corona

Wat zijn de overeenkomsten tussen de Tweede Wereldoorlog en deze corona-periode. Die vraag stellen leerlingen van basisschool It Haskerplak in Oudehaske in een brievenuitwisseling met ouderen van woonzorgcentrum De Flecke in Joure. De leerlingen schrijven over corona en de ouderen vertellen over de Tweede Wereldoorlog.

Brief learlingen Aldehaske

17:58
Alternatieve viering van Sint Maarten in Wergea

11 November is de dag van de beschermheilige Sint-Maarten. Daarbij hoort dat kinderen met lampionnen van deur tot deur gaan en liedjes zingen in ruil voor iets lekkers. Vanwege corona gaat het dit jaar in Wergea ietsje anders: overdag is er een optocht voor de kinderen. En 's avonds gaan de volwassenen met een kar vol met snoepgoed langs de kinderen.

Sint-Maarten

16:38
Niet naar de bios? Kijk thuis lekker naar de film!

Deze week zendt Omrop Fryslân op drie avonden een film uit. Geen Friese films, maar films met een noordelijke focus. Net als het Noordelijke Filmfestival, dat normaalgesproken nu van start zou gaan, maar door de coronamaatregelen niet langer doorgaat. Woensdagavond wordt de film Sami Blood uit 2016 uitgezonden. Alleen op tv, niet online.

Karen Bies over de film

16:37
Liudger Drachten oefent met les op afstand

Als de scholen weer dicht moeten vanwege corona, weten ze op christelijke scholengemeenschap Liudger, locatie Splitting in Drachten, in ieder geval hoe het met de lessen komt. Dat is althans de bedoeling van de oefendag. Leerlingen en personeel zijn woensdag thuisgebleven, om te oefenen met onderwijs op afstand.

14:57
Geen bindend advies voor hbo dit jaar

Dit studiejaar geldt er geen bindend studie-advies (bsa) in het hbo. Dat is wel het geval op de universiteit. Dat zegt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hbo-studenten hebben meer last van de coronacrisis, omdat ze meer praktijkonderwijs of stages hebben. Als ze dit collegejaar hun bsa niet halen, kunnen ze dat het volgende collegejaar nog doen.

14:23
92 nieuwe besmettingen

Het RIVM meldt over de afgelopen 24 uren 92 nieuwe besmettingen met het coronavirus in Fryslân. Gisteren waren het er 80. De meeste nieuwe gevallen werden gemeld uit de gemeente Súdwest-Fryslân (25).

In Fryslân is het afgelopen etmaal een nieuw sterfgeval gemeld door corona, dat gaat om een inwoner van Súdwest-Fryslân. Er is ook een ziekenhuisopname, dat is een inwoner van de gemeente Heerenveen.

Landelijk is het aantal nieuwe besmettingen 5.424.

Kijk voor meer cijfers op onze dossierpagina.

12:32
De Jonge: hoogtepunt tweede golf is voorbij

Het hoogtepunt van de tweede coronagolf is voorbij. Dat zegt minister Hugo de Jong zojuist in een livevideo op Facebook. "Wat we voor de korte termijn moeten doen is zorgen dat we het virus er samen onder krijgen. Maar even; we zijn echt over die piek heen", zei hij op een kijkersvraag. "We hebben de daling ingezet. Dit moeten we gewoon even met z'n allen vasthouden. Hoe beter we dat doen, hoe meer er ook weer mogelijk is."

12:22
Tweede Kamer: meldplicht voor bedrijven met besmetingscluster

De Tweede Kamer wil dat een meldplicht komt voor bedrijven waar zogenoemde clusters van coronabesmettingen voorkomen onder het personeel. Een meerderheid stemt in met een voorstel daartoe van Esther Ouwehand, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren.

De GGD Fryslân gaf eerder aan dat ze het zicht op het virus verliezen, omdat veel mensen zich niet bij de GGD laten testen. Bijvoorbeeld bedrijven testen mensen vaak zelf.

Trefwoorden: 
coronavirus COVID-19
(Advertentie)
(Advertentie)