Stadionspeaker Jouke de Vries roept om in leeg stadion: "Het is kil"

10 nov 2020 - 17:46

Hij is al 33 jaar lang dé stem van SC Heerenveen: stadionspeaker Jouke de Vries. Nooit eerder heeft hij echter in zo'n vreemd, sfeerloos Abe Lenstra Stadion zijn werk gedaan.

Stadionspeaker Jouke de Vries - ferzje 2

Volgens protocol van voetbalbond KNVB blijft een stadionspeaker dienst doen bij de voetbalwedstrijden in het betaalde voetbal. De opstellingen, doelpunten, wissels en huishoudelijk mededelingen worden nu echter gedaan voor een handjevol mensen.

En dat voelt vreemd voor De Vries. "Verschrikkelijk. Het is kil. De sfeer is een beetje als het weer, een graad of acht", omschrijft hij het. "Ik denk op sommige momenten ook wel: voor wie doen wij het? Maar goed, het zal hem niet aan mij liggen. Als ze het mij vragen, blijf ik speaker."

Stadionspeaker Jouke de Vries - Foto: Timo Jepkema, Omrop Fryslân

Voor de spelers en de trainer van SC Heerenveen is het echter toch wel fijn dat de speaker door het stadion blijft galmen. "Jouke heeft een heel herkenbare stem, dus het blijft vertrouwd in het stadion met zijn stem ook zonder het publiek", zegt trainer Johnny Jansen.

Verschillen

Toch zijn er wel verschillen als De Vries speaker is. "Bij het afkondigen van een doelpunt van de tegenstanders vertellen wij dat rustig. Bij Heerenveen zetten wij wel wat meer aan."

Jouke nam nog in het oude stadion van SC Heerenveen voor het eerst de microfoon in handen. In 2013 bij de derby tegen SC Cambuur zat De Vries 25 jaar in het vak.

(Advertentie)
(Advertentie)