GGD'en raken overzicht kwijt door oerwoud aan testbureaus

De GGD'en dreigen het overzicht kwijt te raken van wie besmet is met het coronavirus. Dat komt doordat er steeds meer commerciële teststraten komen en bedrijven die het testen zelf regelen. "We vinden het vervelend", zegt Marleen Luning van de GGD Fryslân. "We willen het overzicht houden op de aantallen." Maar de betrouwbaarheid blijft een groter probleem.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Dat overzicht is bijvoorbeeld belangrijk zodat de GGD bron- en contactonderzoek kan doen. Dat de GGD'en het overzicht kwijt zijn, komt naar voren uit een landelijk onderzoek van EenVandaag. Ook in Fryslân speelt dat dus. "We hebben zeker geen volledig overzicht meer", zegt Luning. De GGD weet ook niet hoeveel commerciële testbureaus er precies zijn in Fryslân. "Er zijn in ieder geval vijf locaties waar we contact mee hebben."

Melden is verplicht

De GGD probeert ook afspraken te maken met die locaties. "Als iemand zich voordoet als laboratorium, of als een bedrijf zelf sneltesten aanbiedt, dan moeten ze dat melden aan de GGD. Daarvoor is er ook een wettelijke meldplicht."
Sommige bedrijven vragen de cliënten om zich zelf bij de GGD te melden, als ze positief zijn getest. Dat is niet de bedoeling, zegt Luning. De GGD'en willen het centraal regelen, maar dat gaat moeizaam. "Het zijn vaak ondernemers die een heel ander bedrijf hebben. Ze weten niet goed hoe het melden werkt, ze hebben daar ook geen systeem voor. Dat moet nog worden uitgevonden."

Betrouwbaarheid is nog problematischer

Het mindere overzicht is een probleem door de commerciële bureaus, maar de GGD vindt de betrouwbaarheid van de testen nog veel problematischer. "Iemand kan wel een test kopen, maar dan moeten mensen nog wel op het juiste moment getest worden, op de juiste manier, de uitslag moet goed kunnen worden afgelezen. En daarna moet iemand die positief test ook nog een juiste boodschap meekrijgen. Daar schort het aan."