Burgemeester Noardeast-Fryslân in gesprek met probleemjongeren

09 nov 2020 - 21:39

Burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân sprak de afgelopen weken met de jongeren die voor overlast zorgen in Dokkum. Volgens Kramer gaat het bij de jongeren veel verder dan baldadigheid. "Ik probeer ze uit te leggen dat het echt de verkeerde kant op gaat als ze zo verder gaan."

Foto: Omrop Fryslân, Marlinde van der Woude

"Je ziet het de laatste tijd in Akkrum, in Sneek en Drachten, maar dus ook in onze gemeente", vertelt Kramer. "Ze zijn soms tussen de 12 en 15 jaar." De gesprekken voerde Kramer met de jongeren, de ouders en de politie.

Niet erg onder de indruk

"Sommige jongeren hebben ook nog helemaal niet door waar ze mee bezig zijn." Toch moet Kramer ook toegeven dat zijn komst niet altijd de grootste indruk maakt. "Het lijkt soms of het meer effect heeft op de ouders dan op de kinderen. De burgemeester komt langs, de politie komt langs."

Eén van de vaders zei: "Maar burgemeester, er is ook niets te doen voor deze kinderen."

Kramer ziet in dat de gemeente zelf ook actie ondernemen

De gemeente moet zelf ook actie ondernemer, weet Kramer. "Eén van de vaders zei: 'Maar burgemeester, er is ook niets te doen voor deze kinderen.' Nu heeft de gemeente een rijk verenigingsleven, maar we moeten dus ook investeren in het jeugdwerk, de voorzieningen en de omstandigheden, waardoor ons jongeren echt iets te kiezen hebben."

De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft afgelopen week ingestemd met de inzet van een jeugdboa in de gemeente.

Jongeren wakker schudden

De burgemeester gelooft ook niet dat zijn bezoek het probleem meteen oplost, maar hoopt wel dat de jongeren een beetje wakker worden geschud. "Dit is iets van de lange adem. Ik vertel ze dat ze een keuze moeten maken, tussen de criminaliteit en hun eigen toekomst." Kramer heeft een lang bericht over het probleem op zijn Facebookpagina gedeeld.

Burgemeester Kramer over waar hij het met de jongeren over heeft gehad

(Advertentie)
(Advertentie)