Uitzetting dreigt voor mishandelde lesbische asielzoekster uit azc St.-Annaparochie

De asielzoekster uit St.-Annaparochie die begin augustus met kokend water werd overgoten, moet mogelijk terug naar Nigeria. De vrouw krijgt geen verblijfsvergunning, omdat de IND haar verklaringen over waarom ze uit Nigeria is weggevlucht niet overtuigend vindt.
© Omrop Fryslân, Marlinde van der Woude
De vrouw is lesbisch en homoseksualiteit is verboden in Nigeria. Haar seksuele voorkeur was ook de aanleiding voor de mishandeling met kokend water. Ze was op bezoek bij haar vriendin in het asielzoekerscentrum van Gilze. Er ontstond ruzie met een ander Nigeriaans stel. Dat wilde de vrouw uit Gilze aanvallen met kokend water, maar haar vriendin uit Fryslân sprong ertussen en liep ernstige brandwonden op.
De actiegroep Stichting LGBT Asylum Support, die de vrouw uit het azc in St.-Annaparochie steunt, heeft een brandbrief naar de staatssecretaris en de Tweede Kamer gestuurd om de uitzetting te voorkomen.

Onrechtmatig

"Homoseksualiteit is bij wet verboden in Nigeria en LHBTI worden vaak slachtoffer van gruwelijk geweld", legt voorzitter Sandro Kortekaas van de stichting uit. Volgens de actiegroep is de werkwijze die de IND sinds 2018 hanteert onrechtmatig toegepast bij de behandeling van de asielaanvraag van de vrouw.
Naast het tegenhouden van de uitzetting wil de stichting ook dat er extern onderzoek wordt gedaan naar alle afwijzingen van asielaanvragen door de IND van LHBTI-asielzoekers sinds 2018.

"Opstelling IND bizar"

Sydney Smeets uit Amsterdam is advocaat van de vrouw in het strafproces tegen het stel dat wordt verdacht van de mishandeling. Smeets noemt de opstelling van de IND bizar.
"Ik snap niet dat de IND geen rekening houdt met de gevolgen die de seksuele geaardheid voor haar heeft", zegt de advocaat. "Ze is gevlucht omdat in Nigeria daarop de doodstraf staat. En dan wordt ze hier in Nederland nog eens door Nigeriaanse landgenoten mishandeld, ook vanwege die geaardheid. Hoeveel bewijs wil je nog hebben dat ze gevaar loopt als ze terug moet naar Nigeria?"

Westers

Smeets denkt dat de beslissing van de IND te maken heeft met de manier van ondervragen. "Die is Westers georiënteerd. Zo van: ga je wel eens naar de Gay Pride, terwijl die er helemaal niet is in Nigeria, Bovendien is het zo dat je in Nigeria je homoseksualiteit geheimhoudt, anders kost het je je leven."
Dat is ook een van de redenen waarom het voor asielzoekers moeilijk kan zijn om er hier vrijuit over te praten. Smeets: "Je deelt het met niemand, je vertrouwt niemand. En dan moet je opeens hier in Nederland je verhaal delen met een ambtenaar van de IND. Dat gaat niet zomaar. Het gesprek verloopt via een tolk die je ook nog eens in vertrouwen moet nemen."
Advocaat Sydney Smeets over de zaak