PODCAST Boekekast #1: 'Old school', een verhaal van Hilda Talsma

De mooiste Friese verhalen in de donkerste en kortste dagen hoor je in de podcast Boekekast van 'Boeken fan Fryslân' en Omrop Fryslân. Acht Friese schrijvers hebben speciaal voor Boekekast een verhaal geschreven. In de eerste aflevering is het verhaal 'Old school' van Hilda Talsma te horen. Karen Bies sprak ook met de schrijfster. Het verhaal wordt voorgelezen door Nynke Heeg.
'Wêrom giet mem net op Tinder?'
Pytsje snijt de waarme appeltaart oan, mar nei de opmerking fan har dochter sjit it mes fan skrik yn har finger. 'Tinder?! Bist net wiis!' Se spielt de finger ôf ûnder de kraan en as se him ôfdrûge hat, plakt se der in pleister op. 'Wat moat in Pytsje fan 68 jier no op Tinder?'
'In man sykje, fansels! De mem fan Linda hat dêr ek ien fûn.'
Uit het verhaal 'Old School' van Hilda Talsma.
© Omrop Fryslân

Hilda Talsma

Hilda Talsma (1971) heeft meerdere romans op haar naam staan, ook schreef ze een kinderboek, toneelteksten en is ze columniste bij Omrop Fryslân. Het was de eerste keer dat ze een verhaal voor een podcast schreef. "Het verhaal ontstond doordat ik iets met een poëziealbum wilde doen. Ik heb er zelf ook nog één, waar ik nog wel eens in kijk. Het leek me mooi om dat in het verhaal te verwerken."
Het verhaal gaat over de al wat oudere vrouw Pytsje, die haar moeder verloren heeft. De kinderen maken zich zorgen en willen haar weer aan de man helpen.
Talsma is met schrijven begonnen omdat ze verhalen in het hoofd had. "Ik weet niet waar dat vandaan komt. Ik ben zelf niet een grote lezer. Door schrijverscursussen te volgen heb ik wat meer zelfvertrouwen gekregen. De verhalen zoeken me op, net als de mensen en de dialogen."
De Boekekast is een podcast met Friese verhalen. Boekekast is en initiatief van Boeken van Fryslân, City of Literature en Omrop Fryslân. Acht weken lang wordt zaterdags een nieuw verhaal gepubliceerd. Boekekast is te beluisteren op de website van Omrop Fryslân, in de podcastapp en op Spotify. Kijk voor meer informatie over Boekekast op omropfryslan.nl/boekekast.