liveblog | 8 november 2020

Coronanieuws 8 november: Smoordruk op het strand van Harlingen, in de rij bij park Vijversburg

In dit liveblog is het laatste nieuws over het coronavirus in Fryslân te volgen.
Laatst bijgewerkt: 9 november 2020, 07:28 uur
zondag 8 november 2020
21:52

Einde van dit liveblog

Tot zover dit liveblog met het Friese coronanieuws van vrijdag 6 november. We zetten het belangrijkste nieuws van vandaag nog een keer op een rijtje:
Morgen zijn we er weer met een nieuw liveblog.
19:45

Op de IC staat alles onder druk: De tweede golf voelt als déjà-vu

Op de intensive care strijden doktoren en patiënten elke dag om leven en dood. De dagelijkse besmettingen zijn daar van grote betekenis. Na een rustige zomer wordt het in het hele land nu weer drukker in de ziekenhuizen. En de winter moet nog beginnen.
Mensen die op de IC werken, houden het hart vast. "Dat het aantal besmettingen daalt is fijn, maar dat zien we helemaal niet terug in aantal ziekenhuisopnames", seit intensivist Anna Schut by RTV Rijnmond. "Er komen hier nog elke dag patiënten bij die ernstig ziek zijn en een plekje in het ziekenhuis nodig hebben. We zijn er nog lang niet."
Kijk hier naar een exclusieve reportage van RTV Rijnmond in het Ikazia-ziekenhuis van Rotterdam.
18:13

"Na de lockdown van nu blijven de coronaregels streng"

Nederland moet rekening houden met strengere coronaregels dan deze zomer, ook als de lockdown van nu half december afgelopen is. Dat zei viroloog Menno de Jong bij AT5. De Jong is lid van het Outbreak Management Team dat het kabinet adviseert over de maatregelen.
'We moeten heel goed kijken naar wat wel en niet kan en niet zoals in de zomer alles maar weer loslaten. We moeten niet van sprint naar sprint gaan. We moeten er rekening mee houden dat het een marathon is. Bepaalde maatregelen zullen we moeten blijven hanteren, los van de basismaatregelen.'
De Jong denkt dat het onder andere lang nodig blijft om thuis te werken.
16:12

"Het is beschamend hoe er op het moment met de cultuur wordt omgegaan"

Cultuur-ondernemer Anke Bijlsma van de Theaterkerk in Nes is niet te spreken over de nieuwste coronamaatregelen. "Het is beschamend hoe er op het moment met de cultuur wordt omgegaan", zegt ze.
"Alle podia in de dorpen staan met de programma's op slot. Schande is dat, want het is onze humus. Dát is de basis waar we het van moeten hebben en er gebeurt niets. En als je dan hoort dat de sport door mag gaan omdat het een belangrijke uitlaatklep wordt genoemd, dan denk ik: en de cultuur dan?" Volgens Bijlsma is de cultuur er niet in geslaagd om een goede lobby op te zetten.
15:32

Honderden mensen op het strand van Harlingen

Het is smoordruk po het strand van Harlingen. Honderden mensen willen met het mooie weer een wandeling maken langs de zee.
Drokte op strân fan Harns
14:26

Aantal nieuwe besmettingen blijft stabiel

De afgelopen 24 uur zijn er in Fryslân 75 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat zijn er ongeveer evenveel als de afgelopen dagen. Zaterdag waren het er 77 en vrijdag 87. Afgelopen woensdag zijn er ook 75 nieuwe besmettingen vastegesteld. Dat was toen het laagste aantal sinds 4 oktober (64).
It dagelijkse aantal besmettingen van de afgelopen drie weken (De grafiek niet juist in beeld? Klik dan hier).