Coronanieuws zaterdag 7 november: Drukte in binnenstad Leeuwarden, handhavers delen boetes uit

07 nov 2020 - 22:27
  • Voor de vierde dag op rij zijn er vandaag in Fryslân minder dan 100 besmettingen vastgesteld met het coronavirus, het waren er 77;
  • Het mooie weer zorgde voor drukte in de binnenstad van Leeuwarden, handhavers hebben daar meerdere boetes uitgedeeld,
  • Arriva denkt na over het schrappen van treinen, nu duidelijk geworden is dat de NS dat ook doet om de dienstregeling in stand te houden als te vel medewerkers ziek zouden worden;
  • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.
22:15
Eind van dit liveblog

Tot zover het liveblog van zaterdag 7 november. Dit was het belangrijkste nieuws van vandaag:

  • Voor de vierde dag op rij zijn er vandaag in Fryslân minder dan 100 besmettingen vastgesteld met het coronavirus, het waren er 77;
  • Het mooie weer zorgde voor drukte in de binnenstad van Leeuwarden, handhavers hebben daar meerdere boetes uitgedeeld,
  • Arriva denkt na over het schrappen van treinen, nu duidelijk geworden is dat de NS dat ook doet om de dienstregeling in stand te houden als te vel medewerkers ziek zouden worden;
  • Virologen zeggen dat steeds meer mensen voor een tweede keer ziek worden, nadat ze al een keer besmet geweest zijn met het virus;
  • Nu het Leeuwarder poppodium Neushoorn dicht is voor publiek, komen er online liveshows die later ook als podcast te beluisteren zijn;
  • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.

Morgen zijn we er weer met een nieuw liveblog. En om tien uur zenden we weer een kerkdienst uit. Dat doet Omrop Fryslân in ieder geval tot het einde van dit jaar, op zondagmorgen om tien uur op televisie en online. Om twaalf uur wordt de dienst herhaald.

De dienst van morgen komt live vanuit de Martinikerk van Franeker, en staat onder leiding van ds. Margarithe Veen. De liturgie is hier te vinden

22:00
Ziekenhuis Sneek "alle bouwmarkten in de regio" bij langs om plexiglas

De coronacrisis heeft niet alleen grote gevolgen voor de zorgverleners in de ziekenhuizen, maar ook achter de schermen wordt keihard gewerkt door mensen van de logistiek. Dat meldt het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Medewerkers zeggen dat ze het nog nooit zo druk hebben gehad.

Het Antonius Ziekenhuis in Sneek - Foto: Omrop Fryslân, Jitze de Vries

Toen de eerste coronagolf zich aandiende, was het meteen 'alle hens aan dek', zegt crisiscoördinator Xander Winsser van het ziekenhuis in Sneek. "COVID-19 was een nieuw en onbekend virus waarop we meteen moesten anticiperen."

Eén van de zaken die ze moesten aanpakken, was het aanpassen van de poliklinieken. "We hebben de bankjes in wachtkamers vervangen door stoeltjes en de balies voorzien van hoestschermen." Het was nog niet makkelijk om genoeg plexiglas te vinden. "Onze servicegroep heeft alle bouwmarkten in de regio afgestruind", lacht Xander. "Met succes".

16:13
Staatsbosbeheer verwacht extra drukte in de bossen: "Kom niet naar Oranjewoud!"

Staatsbosbeheer verwacht dit weekeinde extra drukte in natuurgebieden waar normaal ook al veel mensen komen, zoals de bossen van Oranjewoud. Zo goed als alle attracties zijn dicht en het weer lijkt niet slecht. Dus zoeken Friezen de natuur op.

"Kom niet allemaal naar Oranjewoud!", zegt boswachter Manon van Wesel. Zelf kon ze de auto al niet meer kwijt omdat er zoveel bezoekers waren.

15:32
Drukte in binnenstad Leeuwarden, handhavers delen boetes uit

In de Leeuwarder binnenstad zijn meerdere boetes uitgedeeld aan mensen die zich niet aan de regels hielden. Het ging onder anderen om mensen die op de fiets waren, terwijl een deel van de binnenstad nu op zaterdag een voetgangersgebied is. Zo wil de gemeente voorkomen dat het te druk wordt. Mensen moeten altijd minimaal anderhalve meter afstand houden.

Het was vandaag druk in de binnenstad.

Ruim twee weken terug riep burgemeester Buma van Leeuwarden mensen nog op om de drukte zoveel mogelijk te vermeiden. Hij zei dat het verstandiger was om op zaterdagochtend vroeg naar de stad te gaan, om zo de drukte over de dag te spreiden.

15:22
Arriva denkt na over minder treinen

Vervoersbedrijf Arriva denkt na over het schrappen van treinen nu er vanwege de coronacrisis minder passagiers zijn. Dat zegt een woordvoerder van Arriva naar aanleiding van een vraag over het aanpassen van de dienstregeling.

"Alle regionale vervoersbedrijven zijn nu bezig met het bespreken van de nieuwe dienstregeling 2021, met hun respectievelijke opdrachtgevers. Arriva houdt hierbij de reizigersaantallen goed in de gaten en zal in samenspraak met de opdrachtgevers in de regio aanpassingen doen als dat nodig is. Op dit moment zijn deze gesprekken overal nog gaande."

14:33
Weer minder besmettingen in Fryslân

Er zijn de afgelopen 24 uren in Fryslân 77 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat zijn tien minder dan vrijdag. Toen waren het 87 en donderdag 90.

Landelijk zijn er zaterdag 6689 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat zijn honderden minder dan een dag eerder, toen er 7272 nieuwe coronabesmettingen waren.

De gemeente Súdwest-Fryslân had 15 nieuwe besmettingen, Leeuwarden en Noardeast-Fryslân hadden ieder tien.

13:18
Online wijn proeven

Ondernemers moeten creatief zijn in deze coronaperiode. Zo kwam vinoloog Jacqueline Wassenaar op het idee om een online wijnproeverij te houden. Het was haar eerste keer en zo'n twintig deelnemers zaten met hun wijnglazen voor de webcam.

Foto: Omrop Fryslân
10:49
Aantal besmettingen yn Duistland loopt verder op

Voor de derde dag op een rij zijn er weer meer coronabesmettingen vastgesteld in Duitsland. Zaterdagochtend stond de teller op 23.399 niieuwe gevallen. Vrijdag waren het er nog h 21.506 en donderdag 19.990.

8:40
Online-liveshows vanuit poppodium in Leeuwarden

Poppodium Neushoorn in Leeuwarden brengt vanaf volgende week vrijdag elke week een liveshow van een uur die online te zien is. In verband met covid-19 is de concertzaal gesloten voor publiek, vandaar deze online shows.

Daarin staat een Friese band of artiest centraal. Daarnaast zijn er gasten aan tafel. Leerlingen van de opleiding D'Drive maken de opnames. Zo kunnen ze werkervaring opdoen in deze tijden waarin stages niet voor het oprapen liggen. De opnames vinden plaats van 20.00 tot 21.00 uur. Ze zijn rechtstreeks te volgen op Youtube en het Facebookkanaal van Neushoorn. Na afloop is het geheel te beluisteren als podcast.

7:38
Steeds meer herbesmettingen

Steeds meer mensen worden opnieuw ziek door het covid-19-virus. Dat komt vaker voor dan eerder gedacht, meldt de NOS op basis van gesprekken met virologen. Soms verloopt de tweede besmetting milder, in andere gevallen zijn de ziekteverschijnselen heftiger.

Om er zeker van te zijn dat het om een herbesmetting gaat, moet er een genetisch profiel zijn van die tweede besmetting. Dat wordt dan vergeleken met het profiel van de eerste besmetting. En dat is het probleem, want dit voorjaar zijn er niet vaak profielonderzoeken gedaan. Verder is het materiaal uit keel of neus dat afgenomen is bij de coronatest lang niet altijd bewaard gebleven. Toch zijn er tientallen bewezen herbesmettingen.

7:14
Kabinet: Grote winkels moeten toezicht houden in winkelstraten

Het kabinet heeft met vertegenwoordigers van grote winkelketens afgesproken dat zij het toezicht in de winkelstraten zullen organiseren. Er is ook gesproken over handhaving. Daar is nog geen besluit over genomen.

Eerder zijn er al afspraken gemaakt over onder andere een maximumaantal klanten in de winkel. Volgens de Rijksoverheid zijn er grote verschillen in de manier waarop winkels de afspraken nakomen.

7:14
Goedemorgen

Dit is het liveblog van zaterdag 7 november met het laatste nieuws over het coronavirus in Fryslân. Het nieuws van vrijdag kun je hier nalezen.

Trefwoorden: 
coronavirus COVID-19
(Advertentie)
(Advertentie)