Noodkreet uit de zorg: 'Als we niet meer personeel krijgen, krijgen we echt problemen'

De zorg heeft veel extra personeel nodig. Zorginstellingen bundelen daarom hun krachten en komen met een campagne om mensen te werven. In de eerste golf van de coronacrisis was er ook een campagne, maar er is nog altijd veel tekort aan personeel, op alle niveaus. "Op dit moment kunnen we het nog net aan. Maar als we nu niet meer personeel krijgen, dan gaan we echt meer problemen krijgen om de zorg voldoende beschikbaar te houden voor onze burgers in Fryslân", zegt Bert Bokma van Regionaal Overleg Niet Acute zorg (RONAZ).
Ekstra hannen yn de soarch nedich
"Wij verwachten dat we zeker tot en met maart nog te maken hebben met veel druk vanwege de besmettingen. Dat betekent dat we nu ook echt moeten proberen om nog meer mensen te interesseren om in de zorg ons te komen helpen en te komen ondersteunen", zegt Bokma.
Er zijn de komende maanden tussen de 200 en 300 nieuwe personeelsleden nodig. Het gaat dan om gekwalificeerd personeel, maar ook om mensen die nog geen ervaring hebben in de zorg.
"We hopen dat mensen dat ook een beetje als een kans gaan zien, om te kijken hoe is het nou om in de zorg te werken. Mensen die niet gekwalificeerd zijn gaan we ook opleiden. Er komt een nationale zorgklas, ook weer gefinancierd en ondersteund vanuit het ministerie van VW", zegt Bokma. Na een opleiding van een week kunnen mensen al aan de slag als zorgondersteuner.
Bert Bokma van RONAZ
Bij zorgorganisatie Meriant merken ze ook dat de werkdruk momenteel heel groot is. "Die is altijd hoog, maar door corona is het nog heel veel meer hoger. Dat heeft met allerlei dingen te maken, onder andere dat door corona de complexiteit van zorg hoger is", zegt directeur Grietje van Buiten.
"We kunnen het nog aan, maar het zit altijd op het randje", zegt Van Buiten. "Voor het coronacentrum waar we hier ook bij staan, daar hebben we zeker personeel voor nodig. We zoeken nog verpleegkundig personeel, verzorgend personeel en artsen."
Directeur Grietje van Buiten van Meriant
Het nieuwe personeel zou aan het werk kunnen op bijvoorbeeld de speciale corona-afdeling in Heerenveen, bij verpleeghuis Anna Schotanus. Maar is dat niet veel te heftig voor mensen zonder ervaring? Verpleegkundige Laura Schriemer werkt er. Ze zegt dat dat wel meevalt.
"Het is niet zo dat je het coronacentrum inloopt en gelijk voor de leeuwen gegooid wordt. We bouwen het langzaam op. Je gaat een keer een dagje meekijken. Je gaat met je collega's mee. We luisteren veel naar elkaar en we hebben veel begrip voor elkaar. Het is niet dat je ineens in zo'n andere wereld terechtkomt", zegt Schriemer.
Verpleegkundige Laura Schriemer
Mensen die geïnteresseerd zijn in het werken in de zorg, kunnen zich aanmelden op