Beeld van Foekje Dillema op gevel van Meckema State

06 nov 2020 - 15:09

Op de gevel van zorgcentrum Meckema State in Kollum is een groot beeld van atlete Foekje Dillema geplaatst. Een van de beste Friese atlete ooit woonde zelf ook in het verzorgingstehuis. Een aantal Kollumer vrijwilligers heeft de afbeelding aangebracht op het gebouw.

Het was de bedoeling dat in oktober ook een evenement bij het verzorgingshuis zou zijn, de Foekje Dillema-bokaal. Vanwege het coronavirus is dat verschoven naar volgend jaar. De hardloopwedstrijd moet de atlete eren.

Die wedstrijd wordt gehouden op een hardloopbaan die voor de afbeelding van Dillema ligt. Die baan wordt nog wel verlegd, zegt Erie Dam, een van de bedenkers van het evenement en van de afbeelding. "Op een bepaald moment vlogen hardlopers uit de bocht. Dus we beginnen nu wat dichter bij de brug." De hardloopbaan is onderdeel van een straatkunstproject.

Niet te verslaan

"Ze was een atlete uit Boerum die heel erg snel kon lopen. Op de 200 meter was ze niet te verslaan", vertelt Dam. "Fanny Blankers-Koen was altijd bang voor haar wanneer ze dezelfde wedstrijd liepen. Dan deed zij niet mee."

"Op een bepaald moment is Foekje erg gediscrimineerd. Foekje had wat mannelijke geslachtskenmerken", zegt Dam. Dillema was in 1950 het eerste slachtoffer van een verplichte geslachtskeuring, schrijft haar biograaf Max Dohle. Het Nederlandse team moest zich melden in een Haags ziekenhuis, maar Dillema meldde zich af. Publiekelijk was er niets bekend over de keurigen, en de Atletiekunie maakte ook niet bekend waarom Dillema werd geschorst. Het betekende het einde van haar sportcarrière, een maand nadat ze een Nederlands record liep op de 200 meter.

Foekje Dillema (1926-2007) was een atlete uit Burum. In de korte periode die ze actief was in de atletiek, was ze een grote concurrente van Fanny Blankers-Koen, die, tot Dillema meeliep, een hegemonie had op de 200 meter. Nadat Dillema een seksetest weigerde, is ze door de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie geschorst voor het leven. Na haar dood deed uit DNA-onderzoek blijken dat Dillema 'een mozaïek' was van mannelijke en vrouwelijke chromosomen.

De KNAU heeft na haar overlijden in 2007 excuses aangeboden en haar persoonlijke record op de 200 meter erkend. Volgens Andere Tijden Sport was de schorsing van Dillema het grootste schandaal in de Nederlandse sportgeschiedenis.

(Advertentie)
(Advertentie)