Karen Bies over het nieuwe seizoen 'Boekekast': 'Verhalen zijn speciaal voor de podcast geschreven'

De mooiste Friese verhalen in de donkerste dagen van het jaar, de podcast Boekekast van Boeken fan Fryslân en Omrop Fryslân krijgt een vervolg. Friese schrijvers schreven speciaal voor dit tweede seizoen een verhaal. Naast het verhaal is in de podcast ook een interview met de schrijver te horen. Presentatrice Karen Bies mocht de schrijvers ondervragen en vertelt nu ons haar ontdekkingen.
© Omrop Fryslân

Wat is het verschil met de eerste serie Boekekast?

"In seizoen 1 was het een selectie van boekfragmenten en korte verhalen uit bestaan de literatuur. Dit seizoen hebben we acht Friese schrijvers gevraagd om speciaal voor dece podcast een verhaal te schrijven. Nieuwe, onbekende verhalen dus! Een ander verschil is dat ik met de schrijvers ook een interview houd. De schrijvers die meedoen zijn Hilda Talsma, Ferdinand de Jong, Piter Boersma, Geart Tigchelaar, Jetske Bilker, Jaap Krol, Lida Dykstra en Thys Wadman."

De koude knusse dagen komen er weer aan, waarom is deze podcast daar zo geschikt voor?

"En podcast is 's zomers en 's winters evenleuk. Een podcast beluisteren kan overal en altijd, op jouw zelfgekozen moment. Daarom is het nog makkelijker dan een boek lezen. Je hoeft niet online te zijn, je maakt gewoon een bibliotheekje aan op je smartphone met podcasts die jou interesseren. En dan kun je een podcast beluisteren op de fiets, in de auto, onderuit op de bank, tijdens het hardlopen, tijdens het schoonmaken, op bed. Een podcast kan ook heel ontspannend werken, het geeft je de kans je gedachten te verzetten."

Er is een grote verscheidenheid aan verhalen te horen in de podcast, kun je daar wat over vertellen?

"Ze zijn allemaal actueel, maar gelukkig hebben de schrijvers het niet over 'deze coronatijd', dat zou saai zijn. Nee, de onderwerpen zijn allemaal verschillend. Van ouderwets 'date' tot een buurtbarbecue met pijnlijke gesprekken. Ja, hoe langer ik hierover nadenk... angst voor uitsluiting, wanhoop door verkeerde keuzes, ongemak, heimwee naar je kindertijd, drift, jaloezie. Het leven zelf dus."
Boekekast is voor iedereen die graag een Fries verhaal wil horen.
Karen Bies

Jij mocht de schrijvers interviewen, komen er ook interessante ontdekkingen aan het licht?

"In de interviews beland ik altijd in een mooi en persoonlijk gesprek. Soms gaat het over het verhaal dat ze geschreven hebben. Jetske Bilker heeft een erg spannend verhaal geschreven, dat ook werkelijkheid zou kunnen zijn. Met Piter Boersma praat ik over de angst voor discriminatie, omdat hij dat in zijn eigen familie van dichtbij meemaakt. Met Hilda Talsma gaat het over de seksscènes in haar boeken. Lida Dykstra vertelt over haar discipline, haar twijfel en perfectionisme. En van Jaap Krol weet ik nu dat hij op een dag over een brug in Groningen liep en ineens wist dat hij schrijver zou worden. In elk interview zitten zulke mooie persoonlijke details. Ik heb van Geert Tigchelaar gehoord dat hij zelf ook een literaire podcast begonnen is: Boekemantsjes. Die zoek ik ook op."

Als laatste, wat is volgens jou het beste moment van de dag om een podcast aan te zetten?

"Ik luister zelf het liefst in de auto, als ik alleen ben. De keuze van een podcast is namelijk heel persoonlijk, voor elke interesse is wel een podcast te ontdekken. Zo luister ik graag naar de puberdagboekverhalen in 'Echt gebeurd', het feuilleton 'De plantage van onze voorouders' en alle podcasts van Audiocollectief Schik. Maar op bed luister ik het liefst een yoga-podcast, om beter in slaap te vallen. Onze Friese literaire podcast Boekekast is voor iedereen die graag een Fries verhaal wil horen. En zo'n interview met de schrijver maakt het extra mooi."
De eerste Boekekast van de nieuwe serie komt zaterdag 7 november online op Omropfryslan.nl/boekekast, de Omrop-app en de bekende podcast-kanalen.