Dierenweide Buitenpost zoekt nieuwe plek voor 'terrorhanen'

06 nov 2020 - 11:51

Ze houden Buitenpost al een paar dagen in de greep: de terrorhanen in de nieuwe beestenweide in het dorp. Die hanen hebben zoveel lawaai, dat er anonieme klachten zijn gedaan bij de Stichting Dierenweide Buitenpost. Het bestuur van de dierenweide is niet te spreken over de anonieme klachten, maar zoekt nu wel een nieuwe plek voor de hanen. Volgens Dorpsbelang Buitenpost stond het hoe dan ook niet in de planning om hanen in de weide te hebben.

Bistegreide Bûtenpost siket nij plak foar terrorhoannen

Sinds maart dit jaar kunnen mensen van de dierenweide vol met konijnen, eenden, kippen en alpaca's genieten. "Vanuit plaatselijk belang kwam de wens om een dierenweide op te richten, waar wij gehoor aan hebben gegeven", aldus Douwe van Oosten, voorzitter van Stichting Dierenweide Buitenpost. De hanen zijn echter zo actief, dat mensen anonieme klachten hebben ingediend.

'Een of andere vage naam'

Over de gang van zaken is Van Oosten niet te spreken. "Wij zijn een volwassen organisatie, wij gaan volwassen met klachten om. Mensen die onder een andere naam of anoniem een klacht indienen die nemen wij niet in behandeling." De klachten zijn onder 'een of andere vage naam' op Facebook geplaatst, aldus Van Oosten. "Toen we vroegen waar ze woonden, wilden ze die informatie niet bekend maken. Vervolgens werd gedreigd met Omrop Fryslân, de gemeente, de politie, etc. Daar ben ik vrij ongevoelig voor."

Foto: Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar

De stichting heeft echter wel besloten om een andere plek voor de hanen te zoeken. "Het bestuur zei ook: 'we zouden ook geen hanen in de dierenweide plaatsen', dus dan gaan de hanen gewoon weg, punt."

Verslaggever Jantine Weidenaar met Douwe van Oosten van Stichting Dierenweide Buitenpost

Ook bij het dorpsbelang van Buitenpost kwamen klachten binnen, aldus Loes van Denderen, de voorzitter. "Het betreft voornamelijk geluidsoverlast. Het geluid draagt natuurlijk heel ver. De dierenweide is omringd door huizen, en ook het verzorgcentrum Haersmahiem is in de buurt." De stichting heeft anonieme klachten gekregen, maar bij het dorpsbelang zijn de mensen wel bekend. "Wij hebben van één iemand een klacht binnen gekregen, die aangaf dat het een probleem was."

Niet in de pan

Dat de hanen teveel lawaai maken, wil echter niet zeggen dat er een einde aan de dierenweide komt. "We zijn heel erg blij met deze plek, het is een heel plezierige manier om te zien hoe de beesten leven en wat ze doen."

Voor de hanen wordt nu een nieuwe plek gezocht, en dat lijkt ook al gevonden te zijn. "We willen niet dat de hanen in de pan terechtkomen. Eén haan wordt vandaag opgehaald, en er heeft via Facebook nog iemand zich aangemeld om de hanen op te halen," aldus Van Denderen.

Verslaggever Jantine Weidenaar met Loes van Denderen van Dorpsbelang Buitenpost

(Advertentie)
(Advertentie)