Sterftecijfers in Fryslân gelijk aan afgelopen jaar: "Tot nu toe geen goede verklaring voor"

06 nov 2020 - 10:38

De sterftecijfers van Fryslân zijn volgens het CBS het afgelopen jaar hetzelfde als de cijfers van het jaar daarvoor. Dat is opvallend, omdat er vanuit werd gegaan dat er door corona meer mensen zouden overlijden. In de sterftecijfers van Fryslân is verrassend genoeg geen piek te zien, terwijl dat bij veel andere provincies wel het geval is. "Hoe dat kan, is een hele moeilijke vraag", zegt Tanja Traag, socioloog van het CBS.

Foto: ANP

"In de eerste golf zag je dat covidsterfte vooral in een aantal provincies heel duidelijk aanwezig was. Dat begon in Noord-Brabant en Limburg, dat waaierde daarna wat uit naar de Randstad. De noordelijke provincies bleven daar redelijk van verschoond", zegt Traag.

Dat heeft er natuurlijk mee te maken dat er in de noordelijke provincies minder besmettingen waren. "Misschien omdat bij jullie de vakanties destijds al geweest waren en er al bekend was wat er aan zat te komen. Iedereen was weer rustig aan het werk, ging niet meer op wintersport, en er werden geen feesten gevierd meer werden zoals carnaval", zegt Traag.

Geen verklaring

"Nu zien we eigenlijk zowel de besmettingen als de sterfgevallen over heel Nederland verspreid raken, maar nog steeds wel wat minder in de Noordelijke provincies. We hebben daar tot nu toe geen goede verklaring voor. Dat heeft er ook mee te maken dat de patronen over Nederland nu nog best lastig te analyseren zijn", zegt de socioloog. Dat heeft er volgens haar mee te maken dat het aantal sterfgevallen in de tweede golf tot nu toe een stuk lager is.

"Wat betreft de sterfte is de tweede golf eigenlijk pas in week 40 begonnen en we hopen dat die snel weer stopt. Daarna kunnen we pas wat meer zeggen over dit soort patronen", aldus Traag.

Tanja Traag van het CBS

(Advertentie)
(Advertentie)