Corona in gezin waar moeder een auto-immuunziekte heeft: "Eerste reactie was paniek"

06 nov 2020 - 09:20

De impact van corona op sommige mensen en families is groot. Zo ook op die van Anna Zuidema. De fotograaf uit Harlingen heeft een auto-immuunziekte en is kwetsbaar. Ze was zo voorzichtig, toch moest haar gezin het ontgelden. Haar zoon kreeg corona en Anna zit nu in quarantaine.

Foto: Simone Scheffer

Voor haar auto-immuunziekte moet Anna medicijnen slikken die haar afweer remmen. Ze is daardoor extra kwetsbaar voor andere ziekten. Toen corona dichterbij kwam, was ze met haar man en twee zonen dan ook heel voorzichtig. "De huisarts zei al tegen ons dat mensen met een verzwakt immuunsysteem er veel moeilijker weer bovenop komen." En dat wil zij absoluut voorkomen. "Ik wil er zijn voor mijn gezin. Je wilt nog veel en als je hier niet bovenop komt, wat blijft er dan nog over?", vraagt Anna zich af.

Ze hebben veel gedaan om het virus buiten de deur te houden. "Al vanaf de eerste golf kwam ik eigenlijk al niet meer buiten. Niet naar winkels, niet de stad in", vertelt Anna. Uiteindelijk bleven de kinderen ook thuis. "De kinderen bleven voor de zomer thuis, omdat ze niet naar school mochten. Maar zelfs daarna heb ik mijn jongste zoon thuis gehouden. De enige die nog echt buiten kwam was mijn man." Hij deed de boodschappen en ging naar het werk. Tot het moment, waar zij zo bang voor waren, toch kwam.

De eerste reactie was paniek. Volledige paniek.

Anna Zuidema

De oudste zoon krijgt hooikoorts. Althans, dat denkt het gezin. Anna: "Wij dachten dat zijn hooikoorts weer opspeelde, maar voor de zekerheid hebben we hem toch laten testen. Dan kon hij daarna gewoon weer naar school. Wij gingen er al helemaal vanuit dat het goed zou zijn." Maar het is niet goed, de test is positief.

"De eerste reactie was paniek. Volledige paniek. Ik heb gelijk mijn man gebeld en gezegd: ik haal je nu op, wij gaan in quarantaine", zegt Anna. De rest van het gezin is ook meteen getest. Toen bleek dat Anna's man ook nog besmet was.

Slechte film

Anna: "Ik heb het geluk dat mijn moeder vlak achter ons woont, dus wij hebben de koffer gepakt en de nodige spullen en zijn halsoverkop naar haar toe gegaan. Zij is getest en ook negatief, dus daar zaten we veilig." Anna is daar met haar jongste zoon tien dagen geweest. Dat heeft een enorm impact. "Het is heftig. Eigenlijk wordt je nu geleefd. Het lijkt een soort slechte film waar je in zit."

Ze zien elkaar alleen nog van achter het raam. "Wij lopen soms van mijn moeders huis even naar huis om daar voor het raam te zwaaien. Dan kunnen we elkaar even zien en dat is toch wel even heel fijn." Toch is het ook confronterend. "Je hebt zelf zo je best gedaan, dan voelt dit zó niet eerlijk."

Anna wil met haar verhaal laten zien dat het iedereen kan overkomen en dat we met zijn allen voorzichtig moeten zijn. "Het is Russische roulette, dit."

Anna Zuidema over de impact van corona op haar gezin

(Advertentie)
(Advertentie)