Coronanieuws vrijdag 6 november: "Piek in nieuwe besmettingen is voorbij"

06 nov 2020 - 22:29
 • Er zijn vrijdag in Fryslân 87 nieuwe coronabesmettingen gemeld, drie minder dan gisteren;
 • Er liggen 74 coronapatiënten in de Friese ziekenhuizen, het hoogste aantal sinds half april;
 • Door de coronacrisis zijn dit voorjaar minder diagnoses borst- en darmkanker gesteld;
 • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.
22:00
Einde van dit liveblog

Tot zover dit liveblog met het Friese coronanieuws van vrijdag 6 november. We zetten het belangrijkste nieuws van vandaag nog een keer op een rijtje:

 • De Friese GGD zegt dat de piek in het aantal nieuwe coronabesmettingen voorbij is, vandaag zijn er 87 nieuwe besmettingen in Fryslân gemeld;
 • De sterftecijfers van Fryslân zijn dit jaar ongeveer hetzelfde als een jaar geleden, terwijl met ervan uitging dat er meer mensen zouden overlijden, wegens corona, zo meldt het CBS;
 • De gemeente Súdwest-Fryslân, waar relatief de meeste besmettingen van Fryslân gemeld zijn, laat weten dat vooral mensen van 18 tot 30 jaar, en 70-plussers, getroffen worden door het virus;
 • Fryslân krijgt een extra grote teststraat en één van de bestaande testlocaties wordt uitgebreid, zodat er sneltesten kunnen worden aangeboden. Waar dit komt is nog niet duidelijk;
 • De NS past de dienstregelingen aan en schrapt 10 procent van de treinen;
 • Het fanfarekampioenschap dat in 2021 in Drachten zou worden gehouden, gaat niet door, onder andere omdat de organisatie het moeilijk vindt de financiën rond te krijgen voor een evenement dat misschien wel wordt geschrapt;
 • Al het nieuws rondom het virus is te vinden in ons coronadossier.
20:25
Kabinet: Grote winkels moeten toezicht houden in winkelstraten

Het kabinet heeft met vertegenwoordigers van grote winkelketens afgesproken dat zij het toezicht in de winkelstraten zullen organiseren. Er is ook gesproken over handhaving. Daar is nog geen besluit over genomen.

Eerder zijn er al afspraken gemaakt over onder andere een maximumaantal klanten in de winkel. Volgens de Rijksoverheid zijn er grote verschillen in de manier waarop winkels de afspraken nakomen.

19:36
Kans op corona kleiner voor brildragers

Mensen met een bril worden minder vaak in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstig verloop van Covid-19 dan mensen die geen bril dragen. Dat zou erop kunnen wijzen dat brillen beschermen tegen het virus, zo meldt de Leeuwarder Courant.

Viroloog dr. Coretta Van Leer van het UMCG is niet verrast door deze ontdekking. "We weten ook van andere luchtwegvirussen dat je via de ogen geïnfecteerd kan raken", zegt ze in de krant. Brilglazen vormen een extra barrière tegen het virus.

18:57
Volleybalbond schrapt competitieduels voor de rest van dit jaar

De volleybalcompetities in Nederland worden dit jaar niet meer hervat. Volleybalbond Nevobo heeft dat vrijdag besloten naar aanleiding van de coronamaatregelen.

Alleen de teams in de eredivisie komen mogelijk nog in actie. Komende week heeft de volleybalbond, net als andere sportbonden, gesprekken met het ministerie van VWS. Alle competities lager dan de eredivisie worden op z'n vroegst begin 2021 hervat.

17:39
NS past dienstregeling aan en schrapt 10 procent van de treinen

De NS past de dienstregeling aan, om te voorkomen dat ritten uitvallen vanwege ziekte onder personeel. Bovendien zijn er vanwege de coronacrisis veel minder passagiers dan anders. Dat meldt de NS. Eind november rijdt nog 90 procent van de treinen.

Eerder werd al duidelijk dat Arriva met ingang van 13 december een aantal busritten schrapt, omdat er vanwege het coronavirus minder reizigers zijn. Volgens Arriva is het aantal reizigers in Fryslân met 40 procent afgenomen, in vergelijking met een jaar eerder. Mensen werken meer thuis en mijden drukte.

16:58
Fanfarekampioenschap 2021 geannuleerd vanwege corona

Het ONFK van 2021 gaat niet door, vanwege de coronacrisis. De situatie is te onzeker, meldt de organisatie. "Iedereen zou een glazen bol willen om te kijken hoelang deze situatie nog gaat duren. Zo ook wij, maar helaas hebben wij die bol niet."

Dirigenten zeggen dat ze niet weten wanneer de repetities met een volledig fanfare weer worden toegestaan, en of ze genoeg tijd hebben om zich voor te bereiden op het kampioenschap. De organisatie heeft dezelfde zorgen, en weet ook nog niet hoe ze een groot evenement moeten houden zonder de coronaregels te overtreden. Bovendien is het lastig om de financiën rond te krijgen voor een evenement waarvan het nog niet zeker is of het wel door kan gaan, meldt de organisatie.

Het kampioenschap wordt nu gehouden in 2022. De organisatie onderzoekt of er in 2021 kleinere evenementen kunnen worden gehouden.

15:51
Gemmente Súdwest-Fryslân: Meeste besmettingen bij mensen van 18 tot 30 jaar, en 70-plussers

De gemeente Súdwest-Fryslân heeft op dit moment relatief gezien de meeste coronabesmettingen van de provincie. Eerder zei burgemeester Jannewietske de Vries dat er geen sprake was van clusters van besmettingen, en dat de besmettingen verspreid waren over de verschillende leeftijdsgroepen. Intusen is duidelijk dat de meeste besmettingen in die gemeente geconstateerd worden bij mensen van 18 tot 30 jaar, en bij 70-plussers. Dat meldt de gemeente.

De gemeente roept mensen op om de maatregels te volgen, en visites zoveel mogelijk te beperken.

15:04
Veiligheidsregio: Boodschappen doen is nu anders dan anders
14:15
87 nieuwe coronabesmettingen

Het RIVM meldt vandaag 87 nieuwe coronabesmettingen in Fryslân. Gisteren waren dat er 90. Voor het eerst in lange tijd zijn er drie dagen minder dan honderd nieuwe besmettingen.

De meeste nieuwe besmettingen zijn gemeld in de gemeentes Leeuwarden en Súdwest-Fryslân. Er is één nieuwe ziekenhuisopname, een inwoner van Opsterland. Er zijn geen nieuwe sterfgevallen gemeld.

Landelijk worden er 7.272 nieuwe besmettingen gemeld.

Kijk voor meer cijfers op onze dossierpagina.

Trefwoorden: 
coronavirus COVID-19
(Advertentie)
(Advertentie)