St.-Jacobiparochie krijgt een 'dorpshuiskamer': "Ik wil dat mensen trots op dit dorp zijn"

In het gebouw van De Opstap, de oude openbare basisschool in St.-Jacobiparochie, brandt 's avonds licht, maar de voordeur is dicht. Toch moet de deur weer open, vindt Bertina Algra, die zelf in het dorp woont. Voor haar studie Social Work in Leeuwarden bedacht ze dat ze van het gebouw de huiskamer van St.-Jacobiparochie wilde maken. Nu mag ze het idee uitvoeren, in opdracht van de gemeente.
© Fempics
"Het moet een centrum worden waar talentontwikkeling centraal komt te staan. Een sociale woonkamer waar mensen koffie kunnen drinken, elkaar kunnen ontmoeten en waar allerlei activiteiten gebeuren. En het is echt voor alle inwoners van St.-Jacobiparochie, inclusief jeugd." Wanneer Bertina over het plan vertelt, begint ze te stralen. Het is bedacht voor haar studie, maar later werd ze benaderd door gemeente Waadhoeke. Of ze het plan in de praktijk wilde brengen. "Fantastisch toch?"

Een nieuw hart voor St.-Jacobiparochie

Om te zien of haar idee wel paste bij het dorp, heeft Bertina een enquête gehouden. Want, ze zegt ze, het is belangrijk dat plannen en ideeën van onderop komen. Daarom wil ze ook niet te concrete plannen voor De Opstap hebben. "Dat heb ik niet schriftelijk gedaan, want daar komt niet genoeg reactie op. Dus ik ben samen met vrijwilligers bij alle 900 huizen in het dorp persoonlijk langs geweest. En mensen vinden het dan heel fijn dat er iemand vraagt hoe het met ze is, en wat ze nodig hebben. En zo kom je in gesprek, dat levert veel op. Zo wordt het dorp onderdeel van de plannen en worden die ook breed gedragen."
Bertina Algra uit St.-Jacobiparochie over De Opstap
Naast het gebouw ligt een stukje groen. Het is de bedoeling dat daar in de toekomst wat dieren lopen. "Schoolkinderen kunnen die dan adopteren, zodat ze na school even naar De Opstap komen om hun konijn brokjes te geven. Heel eenvoudig, maar zo hangen ze niet thuis maar wat om." St.-Jacobiparochie tot leven brengen door het een nieuw hart te geven, dus. "Dat er strak nog meer mensen zeggen, ik ben trots op dit dorp, wat wonen we hier mooi. Dat hoop ik."

'Ik voel me hier thuis'

De deur is nu nog dicht, maar moet dus binnen een paar weken open. Wat mensen dan tegenkomen? "Dat het een plek is waar het bruist. Waar mensen leuke dingen doen, en dat mensen daar voldoening uithalen. Een stukje geluk, dat ze zeggen, wat voel ik me hier thuis. De essentie van het leven, denk ik."