Geen extra zitting over taal plaatsnamen Waadhoeke

Er komt geen nieuwe rechtszitting over het gelijktrekken van de plaatsnamen in de gemeente Waadhoeke. Jehannes Elzinga uit Franeker spande die zaak tegen de gemeente aan omdat hij zich ergerde aan het feit dat in de fusiegemeente Friese, Nederlandse en Bildtse plaatsnamen door elkaar gebruikt worden. Elzinga en de gemeente hadden tot eind oktober de tijd om aan te geven of ze een extra zitting wilden, maar deden dat niet.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Elzinga spande de zaak aan omdat hij het oneerlijk vindt dat inwoners van de eerdere gemeente Menameradiel en Littenseradiel wel de Friese plaatsnamen mogen gebruiken, en hij als inwoner van oud-Franekeradeel niet.
Op 14 juli van dit jaar werd de zaak behandeld in de rechtbank van Leeuwarden. De rechter zou binnen zes weken uitspraak doen. Op 21 juli maakte de rechtbankechter bekend dat er een document ontbrak. Waadhoeke kreeg vier weken de tijd om dit document toch te leveren. Dat lukt de gemeente niet, maar stuurde wel een juridisch verweerschrift naar de rechter.

Niet nodig

De rechter oordeelde daarna dat er genoeg informatie was om uitspraak te doen en dat een nieuwe zitting daarom niet nodig is. Dat zou alleen gebeuren als Elzinga of de gemeente aangaven daar behoefte aan te hebben. Daar hadden ze tot eind oktober de tijd voor, maar beide partijen maakten er geen gebruik van.
De termijn van zes weken die de rechtbank heeft om uitspraak te doen, is daarom nu pas ingegaan.