Berltsum wil een fietspad bij de Gernierswei: "Fietsen is hier te gevaarlijk"

05 nov 2020 - 08:45

"Dit is de drukste plattelandsweg in de hele gemeente Waasgoeke," zegt Hieke Joostema van Fietsersbond Waadhoeke. Daarom moet er een fietspad langs de Gernierswei komen, vindt ze. Deze weg loopt langs Berltsum naar Menaam. "Ik fiets hier nooit op deze weg, ik vind het veel te gevaarlijk. Maar niet iedereen heeft een auto."

Foto: Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar

"Er rijdt hier veel bedrijfsverkeer, ook vanwege het industrieterrein aan de westkant van Berltsum. Normaal rijden hier wel tussen de 350 en de 550 wagens per uur langs in de spits," zegt Joostema. "Twee vrachtwagens kunnen elkaar nog passeren, maar het gaat erom dat de fietsers in de knel komen."

Automobilisten schrikken van fietsers

Dat is dan ook het probleem, zegt Joostema. "In het najaar raken fietsers vaak in de berm en automobilisten schrikken als je een donkere jas draagt. Je moet goede schoenen dragen om af te stappen. Daarom zien we hier graag een vrijliggend fietspad."

Volgens Joostema zou daar net genoeg ruimte voor zijn. Daarom zijn ze in gesprek met de gemeente. "Ik heb wel de indruk dat het goed is ontvangen. Maar het moet betaald worden, dat snappen wij ook. Daarom hebben wij als burgers gezien naar waar subsidiemogelijkheden zijn en waar kosten kunnen worden bespaard. Je moet het slim aanpakken."

Verslaggever Jantine Weidenaar bij Berltsum

De Gernierswei bij Berltsum - Foto: Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar

Er zijn ook veel medewerkers van Empatec die over de weg moeten. Johan Kuipers van Empatec: "De meeste medewerkers hebben een hesje aan om op te vallen. Helemaal als het donkerder wordt. Wij proberen ze te helpen met hun zichtbaarheid. We zijn al zes jaar bezig om een oplossing te vinden, maar het leverde nog niets op. In de zomer van 2019 is er een werknemer aangereden hier."

Kuipers hoopt nu wel dat er echt wat gaat gebeuren. "Dat moet echt. Het is heel welkom dat er hier wat verandert."

Johan Kuipers van Empatec over de verkeerssituatie

(Advertentie)
(Advertentie)