Coronanieuws donderdag 5 november: Zwembaden houden handtekeningenactie; Elfstedenhal blijft open

05 nov 2020 - 23:00
 • Er zijn donderdag in Fryslân 90 nieuwe coronabesmettingen gemeld, 15 meer dan een dag eerder;
 • Café-eigenaren het meest geraakt binnen de horeca;
 • Farmaceut: binnen twee maanden meer duidelijkheid over vaccin;
 • 35ste 'Nijjiersrevu' van Joure geschrapt;
 • Het Woudagemaal is de komende weken dicht;
 • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.
23:00
Eind van dit liveblog

Tot zover dit liveblog over het coronanieuws in Fryslân en daarbuiten van donderdag 5 november. Hieronder het belangrijkste coronanieuws nogmaals op een rijtje:

 • Er zijn donderdag in Fryslân 90 nieuwe coronabesmettingen gemeld, 15 meer dan een dag eerder;
 • Opnieuw docent Linde College in Wolvega besmet;
 • Friese Boys schrapt tijdelijk activiteiten naar aanleiding van de uitbraak bij basisschool De Stapstien in Kollumerzwaag;
 • Motie voor garantiefonds cultuursector om 'culturele woestijn' te voorkomen;
 • Elfstedenhal blijft open;
 • Petitie om zwemlessen door te laten gaan 26.000 keer ondertekend.

Vrijdag zijn we er weer met een nieuw liveblog.

21:31
Coronasneltests op het werk voor zorg, onderwijs en politie

Zorgpersoneel met coronaklachten kan eind deze maand op het werk een sneltest krijgen en hoeft niet meer naar een teststraat van de GGD. Dat geldt ook voor personeel van scholen, de kinderopvang en de politie.

Minister De Jonge maakt binnenkort meer details bekend over de regeling. Eerder werd al duidelijk dat hij werkt aan een bestelmogelijkheid van sneltests voor zorginstellingen, maar dat wordt nu dus uitgebreid naar andere sectoren.

Binnen 30 minuten uitslag

Zorginstellingen moeten de tests zelf bestellen bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen. Dat verdeelt nu ook al de medische mondkapjes, schorten, handschoentjes en andere beschermingsmiddelen.

Er kunnen in ieder geval alleen sneltests besteld worden die gevalideerd zijn door het RIVM. De tests geven binnen 30 minuten uitslag over een besmetting met het coronavirus.

20:30
Handtekeningenactie voor zwemles

Nederlandse zwembaden, waaronder die in Fryslân, hebben een online petitie opgezet om ervoor te zorgen dat hun zwemlessen toch door kunnen gaan. Door de verzwarende coronamaatregelen die afgelopen dinsdag aangekondigd werden, zijn alle zwembaden gesloten, ook voor lessen. De petitie is inmiddels al meer dan 26.000 keer ondertekend.

19:55
Skiën kan ook in coronatijd

Waar de komende weken verschillende sporten niet door kunnen gaan, kan bij het Snowcentrum in Leeuwarden nog gewoon geskied worden.

"We kunnen gewoon volgens de regels openzijn, met maximaal twee mensen op de baan. En anderhalve meter is met de ski's onder makkelijk te doen", vertelt Wigle Westerlaan van het centrum. "We hebben in het centrum een route. Mensen moeten binnen een mondkapje op, bij het sporten hoeft dat niet. De baan is zo opgezet dat er twee mensen op kunnen."

Foto: Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar

Verslaggever Arjen Bosselaar in het skicentrum

19:41
Elfstedenhal blijft open

Vanwege de coronamaatregelen zou je verwachten dat je op moment ook niet kan schaatsen. De Elfstedenhal in Leeuwarden kan echter ook na de nieuwe maatregelen nog altijd openblijven.

De nieuwe coronamaatregelen die dinsdag aangekondigd zijn, hebben geen grote consequenties voor de Elfstedenhal, zegt directeur Klaas Siderius. "Het is elke keer lastig, we wachten altijd op de nieuwe noodverordening, zodat we die kunnen bestuderen. Daar staan in dit geval geen grote wijzigingen in."

19:33
Garantiefonds moet cultuursector overeind houden

Coalitiepartijen PvdA, CDA, FNP en VVD in Provinciale Staten komen met een motie voor een garantiefonds voor de cultuursector. Dat fonds moet ervoor zorgen dat culturele instellingen in Fryslân in deze onzekere coronatijden toch door kunnen gaan met het creëren van nieuwe projecten.

19:18
Snoepfabrikanten verwachten lagere verkoop

Fabrikanten van snoepgoed verwachten dit jaar minder te verkopen rond Sint-Maarten. Vanwege de coronaciris denken ze dat minder mensen de deuren langs zullen gaan, en om te voorkomen dat mensen dat wel doen hebben sommige bedrijven besloten dit jaar niet te adverteren.

Pepernotenmaker Van Delft verwacht vooral in het noorden minder taaitaai te verkopen. "Vooral in het noorden van het land is het een traditioneel artikel met Sint Maarten", zegt directeur Oscar de Lange. Het bedrijf denkt dit jaar zo'n twintig procent minder te verkopen.

Maatregelen voor Sint-Maarten

Hoewel optochten dit jaar niet toegestaan zijn bij Sint-Maarten, is het volgens de Veiligheidsregio Fryslân wel mogelijk om met de kinderen langs de deuren te gaan. De Veiligheidsregio heeft hierover een aantal maatregels opgesteld. Bijvoorbeeld: houdt genoeg afstand van mensen in de deuropening en heb begrip voor mensen die liever niet de deur open willen doen."

18:00
Premier Rutte en Duitse minister-president: ga niet de grens over

Premier Mark Rutte en de minister-president van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, hebben in een verklaring opgeroepen om niet de Nederlandse grens over te gaan. "Nu het virus opnieuw hard toeslaat, roepen wij iedereen op om dicht bij huis te blijven. Reis dus niet de grens over als het niet strikt noodzakelijk is", zo zeggen ze.

Het Nederlandse kabinet had eerder al een negatief reisadvies afgegeven voor Duitsland. Dat is nog tot januari van kracht.

16:30
Friese Boys schrapt tijdelijk activiteiten vanwege corona

Voetbalvereniging Friese Boys heeft besloten alle activiteiten voor de jeugd een week stil te leggen. Dit naar aanleiding van de corona-uitbraak bij basisschool de Stapstien in Kollumerzwaag. Afgelopen weekend werd bekend dat er in de bovenbouw van de school corona is aangetroffen. Inmiddels zijn er meerdere leerlingen positief getest op het virus.

De school heeft contact met de GGD over de situatie, er hoeven geen extra maatregelen getroffen te worden. Mede omdat de bron van de besmettingen niet op school is, maar waarschijnlijk bij een club-avond van de kerk. Klassen naar huis sturen of de school sluiten is dan ook niet aan de orde. Iedereen wordt opgeroepen extra voorzichtig en alert te zijn, ook bij het halen en brengen van kinderen bij de school.

Bron: RTV NOF

15:41
Daling ziekenhuisbezetting is 'uitstekend nieuws'

De ziekenhuisbezetting daalt al twee dagen op rij. Volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) is dat "uitstekend nieuws", maar geen reden om de vlag uit te hangen. Er liggen op dit moment 2512 coronapatiënten in het ziekenhuis, 60 minder dan gisteren. Van hen liggen er 1905 in de klinieken en 607 op de intensive care. Gisteren waren er nog 612 IC-patiënten.

Kuipers is tevreden_ "We keken uit naar het bereiken van een plateau, maar er komen nog steeds veel patiënten per dag bij in de ziekenhuizen, ongeveer 280." Dat wil niet zeggen dat het de komende dagen nog verder zal dalen, maar het ligt wel in de lijn der verwachting.

Trefwoorden: 
coronavirus COVID-19
(Advertentie)
(Advertentie)