PODCAST: 'It firus en ik' met het verhaal van Jelle Terwal

De derde editie van de Verhalenavond die opgestart is in het Culturele Hoofdstadjaar, kan dit jaar vanwege het coronavirus niet doorgaan. Het thema van de verhalenavond dit jaar zou 'het virus' zijn, maar in plaats daarvan brengt Omrop Fryslân deze week de podcastserie 'It firus en ik'. Vijf dagen lang zijn er persoonlijke verhalen te lezen over de gevolgen van het coronavirus op zorgmedewerkers of mensen die zorg krijgen. Dit is het vierde deel: Jelle Terwal die prostaatkanker heeft, vertelt over de risico-analyses die hij maakt.
Emotioneel is Jelle Terwal er anders mee bezig dan wanneer er geen coronavirus zou zijn. Toen de behandelingen tegen kanker begonnen wist hij al dat hij heel goed op zichzelf moest passen. Maar ook om de wereld om hem heen, want corona erbij krijgen is wel het laatste wat hij wil. Het zorgt voor dilemma's. Nu ook, wanneer hij gaat sporten bijvoorbeeld.

De controle kwijt

De combinatie van kanker en corona heeft hem sowieso veranderd. Hij laat nu de dingen meer over zich heen komen, zoals hij dat ook in het ziekenhuis moest doen. Overgeleverd aan de deskundigheid van anderen, was hij de controle kwijt.
In zijn verhaal 'Bin ik in krêbebiter' vertelt hij uitgebreid over hoe dat was en hoe dat nu is. Dat hij wordt gebeld met het bericht dat de operatie niet door kan gaan vanwege het coronavirus, terwijl hij het wel uit wil schreeuwen dat die kanker uit zijn lijf moet worden gehaald. Dat hij iedereen maar appt dat het niet door gaat. Nog geen anderhalf uur later wordt er weer gebeld: het kan toch doorgaan. Het geeft maar aan hoe de situatie steeds weer kan veranderen.
In de sportschool zet ik het raam open
Jelle Terwal
Jelle ziet nog voor zich hoe hij door de gang van het ziekenhuis werd gereden en de corona-afdeling voorbij ging: de mensen met pakken, kapjes en maskers maakten veel indruk. Of dat de mensen van het ziekenhuis moesten zoeken waar alles lag omdat ze normaliter op andere afdelingen werken. Visite wil na de operatie langskomen, maar ja, hoe moet dat? Het mooie weer van april dit jaar helpt: in de overkapping in de tuin kan hij toch nog mensen ontvangen.

Raam open

Het gaat nu goed met hem. Dat wil zeggen, de waarden zijn goed. Van het virus zijn we nog lang niet af, Jelle is nu met de tweede golf ook weer heel behoedzaam. Als hij een gebouw in stapt dan is het routine om een mondkapje op te zetten. Waar hij vroeger overal zo naar binnen ging, maakt hij nu een heel plan. Waar gaat hij heen, hoe zal hij erheen gaan, welke invloed heeft dat op hem en wat moet hij doen om die invloed te beperken.
Een soort van risico-analyse? Ja, eigenlijk wel. Zoals in de sportschool. Hij gaat daar naartoe zolang het nog mag en kan. Hij scant meteen of er vijf bezoekers zijn en zoekt dan zijn eigen plek. Of is zo brutaal, zoals hij zelf zegt, om het raam maar open te doen zodat er goed geventileerd kan worden. Het is niet makkelijk, maar hij weet waar hij het voor doet: hij wil weer op de top van de berg komen. Er is ook nog een mooi vooruitzicht, want volgend jaar wordt Jelle voor het eerst opa. Het kindje is een corona-baby.
De Verhalenavond werd voor het eerst gehouden in 2018, voorafgaand aan de opening van het Culturele Hoofdstadjaar. Dit jaar zou de derde editie plaatsvinden, met als thema 'het virus'. Vanwege de coronacrisis gaat het niet door. De essentie van de avond was elkaar ontmoeten en live verhalen vertellen. Daarom brengt Omrop Fryslân deze podcastserie 'It firus en ik'. Vijf dagen lang is er elke dag een persoonlijk verhaal te horen over de impact van corona op zorgmedewerkers of mensen die zorg krijgen.
Vrijdag zal Marcelle Mulder het laatste verhaal vertellen. Alle vijf verhalen kunnen worden beluisterd op omropfryslan.nl/podcast en de bekende podcastkanalen.