Staten: gedeputeerde moet snel geld regelen voor cultuurinstellingen zonder subsidie

Coalitiepartijen PvdA, CDA, FNP en VVD in Provinciale Staten willen dat gedeputeerde Sietske Poepjes dit kalenderjaar nog geld regelt voor de culturele instellingen die in augustus van dit jaar buiten de boot vielen bij het verdelen van culturele subsidies. Volgens de vier partijen zijn cultuurinstellingen zoals Friesland Pop, Keunstwurk en het Frysk Lânboumuseum onmisbaar in Fryslân.
© Omrop Fryslân, Karen Bies
De coalitiepartijen geven cultuurgedeputeerde Poepjes daarom eensgezind de opdracht om nog dit kalenderjaar binnen de provinciale begroting alternatieve financiering te regelen voor deze organisaties.
"Organisaties als Friesland Pop en de Friese kunstacademie doen veel aan talentontwikkeling en het begeleiden van jonge muzikanten en artiesten. Het zou daarom zonde zijn als we deze organisaties kwijtraken", zegt fractievoorzitter Hetty Janssen van de PvdA.

Weeffout

Jansen spreekt van "een weeffout" bij het verdelen van de subsidies uit het Fonds Podiumkunsten in augustus. Je kunt steunende organisaties volgens hem niet langs dezelfde lat leggen als professionele gezelschappen, als het gaat om kwaliteit en originaliteit.
De lijst van organisaties die de vier partijen, als het even kan, toch graag willen steunen, is lang. Naast Friesland Pop, Keunstwurk en it Frysk Lânboumuseum gaat het om festival CityProms, de Friese Kunstacademie, Sense of Place, het Frysk Natuermuseum in Leeuwarden, het Scheepvaartmuseum in Sneek en de Spitkeet in Harkema.

Duidelijk signaal

Die zijn volgens de vier partijen uniek en verbonden met Fryslân. Janssen rekent erop dat Poepjes nog wel iets kan regelen, maar vindt wel dat ze moet opschieten. "Ik denk zeker dat er nog wel geld te vinden is. De gedeputeerde is al met deze organisaties in gesprek. De opdracht van de Staten is een duidelijk signaal aan de gedeputeerde dat ze haar best moet doen."
Fractievoorzitter Hetty Janssen van de PvdA in de Staten