Sauna's mogen toch open blijven, en ook zwemlessen gaan door

04 nov 2020 - 13:23

De zwemlessen voor kinderen kunnen gewoon doorgaan, zo laat de veiligheidsregio weten, naar aanleiding van vragen van Omrop Fryslân. Woensdagochtend was er nog veel onduidelijkheid bij de zwembaden over deze kwestie. En ook de sauna's hadden veel vragen na de persconferentie van dinsdag.

Sauna's meie dochs iepenbliuwe, en ek swimlessen geane troch

Sportactiviteiten voor kinderen mogen de komende tijd nog gewoon doorgaan, maar zwembaden moeten dicht. Deze twee boodschappen bij elkaar zorgen bij veel zwembaden voor vraagtekens, want wat betekent dit dan voor de zwemlessen.

Ook bij het RIVM en bij de Veiligheidsregio was er onduidelijkheid over deze kwestie. Naar aanleiding van vragen van Omrop Fryslân kwam de bevestiging dat de zwemlessen voor kinderen voorlopig mogen doorgaan, maar dat de baden voor recreatieve zaken dicht moeten.

Zwembadprotocol

Vraag blijft wel hoe het komt met bijvoorbeeld waterpolo en aquagym. Volgens de Veiligheidsregio komt hier de komende dagen meer duidelijkheid over. Er komt een zwembadprotocol vanuit Den Haag.

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

De hele gang van zaken zorgt voor veel frustratie bij de zwembaden. Bijvoorbeeld bij Swimfun in Joure, waar ze woensdagochtend nog geen idee hadden hoe het er nu voor stond. Dita Pauw: "Op dit moment is het voor ons niet duidelijk of de lessen nog kunnen doorgaan. Vandaag wordt er in ieder geval nog gewoon gezwommen."

Swimfun heeft dinsdagavond meteen bericht gedaan aan de abonnees dat ze vanaf woensdagavond volledig gesloten zijn. "Mensen die al een ticket voor dagrecreatie hebben, krijgen het geld terug. Voor abonnementen zit er vaak een geldigheid aan, we gaan kijken of wij die geldigheid kunnen verlengen."

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Sauna's

Ook bij de sauna's waren er grote vraagtekens naar aanleiding van de persconferentie, want mogen ze nu wel of niet open blijven? De onduidelijkheid ontstond eigenlijk door het lekken van een aantal maatregelen voorafgaande aan de persconferentie. Toen RTL Nieuws na de presentatie ook nog eens met het nieuws naar buiten kwam dat de sauna's dicht moesten, wist eigenlijk niemand meer wat hij moest geloven.

Eric Humme van sauna De Leeuwerikhoeve in Burgum: "Er was gelijk onduidelijkheid." Hij snapte het al niet dat de sauna's dicht zouden moeten. "Totaal onverwacht voor ons, want bij de vorige coronagolf werden we meegenomen met de sportscholen." En juist die sportscholen kregen nu een uitzonderingspositie van de regering. "Later pas werd het gerectificeerd." Ze mogen dus toch open blijven.

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Roodgloeiend

De gang van zaken is zeer vervelend voor de sauna's. "We werden overspoeld met telefoontjes gisteravond." Mensen wilden meteen hun afspraken afzeggen of verzetten.

"Voor de branche is dit natuurlijk schadelijk, want mensen denken meteen dat ze niet hoeven te reserveren." De sauna's hebben de horeca al dicht, "het was al geen vetpot meer, maar als ze dan gaan roepen dat sauna's dicht moeten is het al helemaal slecht."

(Advertentie)
(Advertentie)