Burgemeester Buma: "We moeten niet onderschatten hoe heftig het is wat we meemaken"

Burgemeester van Leeuwarden Sybrand Buma gaat er niet vanuit dat we met de kerstdagen met de hele familie aan het kerstdiner zitten. "Als ik zou zeggen: wees niet bang, met kerst is het weer normaal. Dan klinkt dat als perspectief, maar het is gewoon niet waar. Dit gaat langer duren. Er is nu een tweede golf. Alle planningen van de virologen, praten al over de derde", zegt Buma.
Burgemeester Buma over de persconferentie:
Sybrand Buma oer parsekonferinsje
"We moeten niet onderschatten hoe heftig het is wat we meemaken", zegt Buma. "De komende twee weken worden 'twa drege wiken yn Fryslân'".
"Ik merk zelf en gister heb ik ook nog met een aantal jongeren gepraat hoe zwaar het gewoon is. Hoe zwaar het voor jongeren is, de theatersector, de musea, voor ouderen. Wij mensen willen contact. Wij willen mensen zien. Wij willen gezelligheid en alles wat natuurlijk voor ons is, dat is er niet", zegt Buma.
Volgens hem is er geen andere optie, dan dat iedereen zich gewoon aan de maatregelen houdt. "Door dit soort nare maatregelen komen we er eerder uit. Het zwarte perspectief dat mensen in ziekenhuizen op de gang moeten liggen, dat voorkom je hiermee", zegt Buma.
Buma over onder meer de feestdagen:
Burg
Dat betekent volgens Buma dat de komende feestdagen helaas anders dan anders zijn. "Vooral bij elkaar thuis en in kleine groepjes. De vraag wordt: hoe groot wordt het kleine groepje? Kun je je familie bij elkaar krijgen? Maar dan is het wel een kerstavond op anderhalve meter. Het wordt anders. Alle feesten, alle dingen zijn dit jaar anders", zegt Buma.

Verloren jaar

Buma merkt dat de maatregelen met name voor twee groepen zwaar zijn. "Mijn kinderen studeren, mijn dochter zit in jaar derde studiejaar. Dan hoor ik ook: het is een verloren jaar. Als je bijvoorbeeld in die leeftijd zit nu, je hebt drie studiejaren en één raak je kwijt. Of je bent oud en je hoopt in het gezonde jaar nog wat leuks te gaan doen: je bent het kwijt. Dus je kan het niet mooier maken, maar we kunnen wel samen elkaar helpen om de last ietsje te verlichten."
Over die twee groepen, de jeugd en de ouderen, heeft Buma dan ook te meeste zorg. "Zeker de jongeren die in een moeilijke positie zitten, waarbij de uitlaatklep moeilijk te vinden is. En de ouderen die minder bezoek krijgen en niet zo digitaalvaardig zijn en het dus echt moeten hebben van het bezoek. Daar moeten we gewoon echt op letten", zo zegt Buma.