Advocaat van weduwe Van Seggeren vraagt om vrijspraak in hoger beroep

03 nov 2020 - 16:22

De weduwe van Tjeerd van Seggeren moet vrijgesproken worden, dat zegt de advocaat van Jessica B., Brian de Pree. Volgens hem is er geen overtuigend bewijs om B. te veroordelen voor de moord.

Van Seggeren

De Pree zegt dat er in de rechtszaak geen oog was voor de schuldvraag. "De rechtbank was er in het vonnis op uit om vast te stellen of mijn cliënt over bepaalde zaken gelogen zou hebben en niet bezig was met de vraag of zij Tjeerd om het leven heeft gebracht."

Volgens de advocaat baseert het Openbaar Ministerie zich dan ook vooral op een onderbuikgevoel. "Het Openbaar Ministerie stapelt speculatie op speculatie. Dat wordt steeds groter maar het blijft een speculatie."

Het OM constateerde onder meer dat Jessica de WhatsApp-applicatie in de week voor de dood van Van Seggeren meerdere keren van haar telefoon verwijderde. Volgens de politie om wat te verbergen. "Integendeel, het is niet belastend", zegt De Pree. Volgens hem verwijderde ze de app steeds omdat ze van Van Seggeren geen WhatsApp mocht hebben.

Uwe D.

Het OM denkt dat een oom van B., Uwe D., Van Seggeren om het leven heeft gebracht. Hij overleed in maart van dit jaar. Advocaat De Pree noemt dit "niet meer dan een mogelijkheid". Uwe D. heeft gezegd dat hij op de dag van de dood van Van Seggeren thuis in Duitsland was. Dat wordt bevestigd door zijn vrouw. "En waarom zou ik haar niet geloven", zegt De Pree.

Volgens De Pree is er een alternatief scenario: dat van een dader die alleen heeft gehandeld. Agenten zouden een man in de richting van het weiland hebben zien lopen. Volgens de advocaat is er nog zoveel onduidelijk, dat elk scenario belastend kan zijn. "En dus ook ontlastend", zo zegt hij.

Foto: CAMJO Media

Advocaat De Pree zegt dat hij het vertrouwen in het OM is verloren. "Het Openbaar Ministerie is niet bezig geweest met waarheidsvinding maar met het winnen of verliezen van deze zaak." De advocaat beschuldigt het OM van een moderne heksenjacht.

"De werkelijke dader zal nooit worden gevonden. Liever tien schuldigen vrij dan een onschuldige vast", zegt De Pree. Daarom moet volgens de advocaat zijn cliënt vrijgesproken worden.

Justitie eist twintig jaar

Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag twintig jaar cel tegen Jessica B. Volgens het OM heeft Uwe D. Van Seggeren om het leven gebracht, maar was ook B. direct betrokken bij zijn dood: "Wie nou precies wat heeft gedaan, is niet van belang. De rol van de verdachte is zo groot dat van medeplegen sprake is", zegt de advocaat-generaal.

De eis is gelijk aan de straf die de rechtbank afgelopen jaar oplegde.

Uitspraak

De uitspraak in het hoger beroep zal op over vier weken op dinsdag 1 december gedaan worden, zo maakte de rechtbank dinsdag bekend.

Verslaggever Auke Zeldenrust over de zaak

(Advertentie)
(Advertentie)