Een schooldirecteur in coronatijd: "Je bent vooral bezig met crisismanagement"

03 nov 2020 - 13:24

Hoe gaat een basisschool om met een coronabesmetting? Omrop Fryslân mocht een ochtend meekijken bij De Paadwizer in Waskemeer. De basisschool heeft op dit moment een leerkracht thuiszitten die positief getest is op het coronavirus. Om dit op te vangen staat ook directeur Edwin Veenstra voor de klas.

Portret skoaldirekteur Edwin Veenstra

De positief getest docent heeft weinig last van het virus. Toen hij klachten kreeg is hij meteen naar huis gegaan en heeft hij zich laten testen. Veenstra vertelt dat de docent nog wel aan het werk is geweest in de dagen ervoor. Maar in overleg met de GGD was in quarantaine gaan voor de andere docenten gelukkig niet nodig.

Veenstra werkt nog maar sinds september voor de school. Zelf heeft hij er 14 jaar voor de klas gestaan, toen de baan als directeur in Waskemeer voorbijkwam. Een hele uitdaging, om in de coronacrisis te beginnen als schooldirecteur. Veenstra: "Je bent vooral bezig met crisismanagement. Als er nieuwe maatregelen zijn, moet je daar meteen weer op inspelen. Soms is het een uitdaging om het onderwijs te blijven verzorgen. Maar ik vind dat het zo lang mogelijk door moet gaan."

Foto: Omrop Fryslân

Voor zijn eigen werk betekent dat dat hij iedere dag met het virus bezig is. "Het is het eerste waar ik automatisch aan denk. Als directeur komt er veel bij kijken. Als ik wakker wordt dan is het eerste wat ik doe op mijn telefoon kijken om te kijken of er iemand ziek is." Als er om 06.45 uur nog geen juf of meester ziekgemeld is, kan Veenstra een stuk rustiger aan zijn dag beginnen.

Op de basisschool lopen normaal 64 kinderen, zeven leerkrachten en een onderwijsassistent rond. Als er één van de juffen of meester uitvalt, lost het team het samen op. Wat ook betekent dat Veenstra voor de klas komt. Maar dat vindt hij niet erg. "Ik mis het contact met de kinderen soms ook wel. Het lesgeven en overbrengen blijft mooi."

Veenstra vond het daarom ook nodig om het coronavirus met de kinderen te bespreken. "Zelf heb ik geen angst voor corona. Vanochtend hebben we het erover gehad met de kinderen. Het is een verschijnsel dat je niet kan zien. De één wordt ernstig ziek, maar de ander merkt niets."

De komende tijd volgt Omrop Fryslân het dorp Waskemeer. Van de school tot het dorpshuis, van de voetbalvereniging tot dorpsbelang. Hoe gaan een dorp en alle mensen in het dorp om met de coronacrisis? Wat voor effecten heeft het op het dorp?

Trefwoorden: 
Waskemeer
(Advertentie)
(Advertentie)