Veiligheidsregio: raak dode vogels niet aan

03 nov 2020 - 12:46

Wie dode vogels vindt in het Waddengebied, moet die niet aanraken. Met dat advies komt de Veiligheidsregio Fryslân. De vogels zijn waarschijnlijk getroffen door de vogelgriep. Mensen moeten de dode vogels melden bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC).

Foto: Omrop Fryslân, Simone Scheffer

Melden bij het DWHC moet als iemand een of twee dode wilde eenden, zwanen of ganzen vindt. Of minder dan twintig andere wilde vogels. Wie meer dan dat vindt, moet bellen met het landelijk meldpunt voor dierenziekten op 045 - 54 63 188.

Honderden dode vogels

De afgelopen dagen zijn er aan de Friese Waddenkust bijna tweehonderd dode vogels gevonden. De verwachting is dat dat aantal de komende dagen oploopt. Voor het weekend werden op Ameland al meerdere brandganzen gevonden die de vogelgriep hadden.

Het risico dat mensen vogelgriep krijgen, is heel klein. Alleen wie intensief en lange tijd in contact komt met besmette beesten, loopt risico. Om dat risico zo klein mogelijk te houden, kunnen mensen de vogels dus beter niet aanraken. Wie de beesten wel aanraakt, moet zich daarna goed wassen.

Er is sinds anderhalve week al een landelijke ophokplicht voor commerciële pluimveebedrijven. Het advies is ook aan eigenenaren van hobbyvogels om de dieren af te schermen, zodat er geen contact is met wilde watervogels of hun stront.

(Advertentie)
(Advertentie)