Justitie eist 20 jaar cel tegen weduwe van Van Seggeren: "Dit is het enige aannemelijke scenario"

03 nov 2020 - 12:50

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag twintig jaar cel geëist in het hoger beroep van de zaak tegen de weduwe van Tjeerd van Seggeren, Jessica B. Volgens het OM is ze medeplichtig aan de moord op Van Seggeren. Het OM denkt dat een oom van B., Uwe D., Van Seggeren om het leven bracht. De eis is gelijk aan de straf die de rechtbank vorig jaar oplegde.

Van Seggeren

De weduwe is volledig toerekeningsvatbaar. Volgens de advocaat-generaal is een lange straf op zijn plaats. "Tegen beter in houdt ze vol onschuldig te zijn. Dat neem ik haar ernstig kwalijk."

Handlanger Uwe D.

De advocaat-generaal zegt dat er aanwijzingen zijn dat de weduwe een handlanger had. Ze zijn gezien door een getuige.

Volgens het OM is dat Uwe D. In april kwam een brief binnen die geschreven zou zijn door D., waarin hij toegeeft verantwoordelijk te zijn voor de dood van Van Seggeren. D. overleed in maart van dit jaar.

Vanwege het zware letsel van Van Seggeren en het verschil in postuur tussen B. en hem, is het volgens het OM niet mogelijk dat de weduwe Van Seggeren om het leven gebracht heeft.

Wel zou B. direct mei de moord betrokken zijn geweest. "Wie nou precies wat heeft gedaan, is niet van belang. De rol van de verdachte is zo groot dat van medeplegen sprake is", zei de advocaat-generaal.

De weduwe zou ook een geldelijk gewin hebben bij de dood van Van Seggeren, zo stelt het OM. Het paar had in 2015 een levensverzekering afgesloten van zeshonderdduizend euro en ze zou het geld nodig hebben voor haar uiterlijk. "Kleding, make-up en plastische chirurgie."

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Dat Uwe D. Van Seggeren om het leven gebracht zou hebben, is een opvallende wending in de zaak, vertelt Omrop Fryslân-verslaggever Auke Zeldenrust. "Die oom, Uwe D., was al eerder in beeld in de zaak, maar had toen gezegd dat hij helemaal niet in Fryslân geweest was en zijn vrouw gaf een alibi. Nu zegt het Openbaar Ministerie dat dat alibi niet klopt, hij is in die bewuste met de moeder van Jessica naar Fryslân gereden, en dat schrijft hij ook in de brief die opgedoken is."

"Enige aannemelijke scenario"

Het Openbaar Ministerie is overtuigd dat Uwe D. en Jessica B. samen verantwoordelijk zijn voor de dood van Van Seggeren. "Wat ons betreft is dit het enige aannemelijke scenario", zegt advocaat-generaal Jan Hoekman. "We hebben een getuige die heeft gezien dat er twee personen waren op dat moment, je hebt het verschil in postuur tussen de verdachte vrouw en de overleden man en je hebt het forse letsel dat aan meneer is toegebracht."

Het motief van beiden zou liggen in haat, zegt Hoekman. "Het motief van mevrouw lijkt te liggen in de turbulente relatie, het geweld dat daarin ook is gepleegd, en mogelijk ook geldelijk gewin. De oom was op de hoogte van het geweld in de relatie en dat het slachtoffer zou hebben geslagen, daarin ligt het motief voor hem."

Volgens Hoekman is de eis van twintig jaar celstraf zwaar, maar op zijn plaats. "Het verdriet is enorm, dat hebben we in de zitting ook gemerkt.. Dat moet uiteraard vergolden worden, en een daad waarbij iemand het leven moet laten, daar past alleen een hele forse straf bij."

Verslaggever Auke Zeldenrust

Hoger beroep

Van Seggeren werd in juli 2017 dood aangetroffen bij De Westereen. Zijn weduwe is vorig jaar veroordeeld tot twintig jaar cel voor de moord op haar man, maar ging in hoger beroep.

De familie van Van Seggeren wilde een schadevergoeding en een hoge straf voor de verdachte, vanwege de 'gruwelijkheid' en het feit dat ze drie jonge kinderen hun vader ontnomen zou hebben.

Later dinsdag komt advocaat Brian de Pree van de verdachte aan het woord.

Volg het twitterverslag van Auke Zeldenrust

Verslaggever Auke Zeldenrust zit in de rechtszaal en houdt via Twitter iedereen op de hoogte.

(Advertentie)
(Advertentie)