De tijd dringt voor De Nieuwe Stelp op Ameland

De tijd begint steeds meer te dringen voor zorgcentrum De Nieuwe Stelp op Ameland. Voor 31 december moet de gemeenteraad een besluit nemen over de nieuwbouw. Op die datum loopt de overeenkomst tussen de KwadrantGroep en de gemeente af. Het is onduidelijk of hierna de 1,3 miljoen euro van zorgverzekeraar De Friesland nog zeker zijn voor het plan.
Wensoarchsintrum De Stelp yn Hollum op It Amelân © Omrop Fryslân, Mats Gies
Op 1 januari van het nieuwe jaar fuseert De Friesland met Zilveren Kruis, en daarna verloopt ook de garantie voor de 1,3 miljoen euro. De gemeente Ameland heeft 3,2 miljoen euro in de begroting opgenomen voor het plan, maar hiermee is maar de helft van het plan te betalen. De 1,3 miljoen van De Friesland moet dus binnenboord worden gehouden.
De gemeente vraagt de raadsleden daarom om op 23 november in te stemmen met het voorbereidingskrediet van 875.000 euro. Maar er zijn nog genoeg raadsleden met vragen over deze geldstromen.

Traject van jaren

Al sinds 2004 worstelt Ameland met de plannen voor een nieuw zorgcentrum voor ouderen. Het huidige gebouw voldoet niet meer aan de eisen. Verschillende plannen hebben intussen de revue gepasseerd, maar intussen is Ameland alweer enkele jaren in gesprek met de KwadrantGroep.
Wethouder Piet IJnsen denkt dat hij het geld wel bij elkaar kan krijgen. Hij heeft hoge verwachtingen dat er nog wel wat uit het faillissementspotje van Pasana terugkomt, en hij is nog bezig met zoeken naar subsidies.