Coronanieuws van 3 november: Kabinet komt met 'verzwaringspakket' | 127 nieuwe besmettingen in Fryslân

03 nov 2020 - 23:02
 • Het kabinet heeft op een persconferentie nieuwe maatregelen aangekondigd;
 • Publiek toegankelijke plaatsen als musea, theaters, bioscopen, pretparken, dierentuinen, buurthuizen, zwembaden en sauna's gaan dicht;
 • De maximale groepsgrootte buiten wordt teruggebracht naar twee personen;
 • Het kabinet geeft een negatief reisadvies tot halverwege januari
 • Er zijn vandaag in Fryslân 127 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld in 24 uur, dat zijn er acht minder dan gisteren;
 • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.
 • It kabinet hat op in parsekonferinsje nije maatregels oankundige;
22:58
Einde van dit liveblog

Tot zover dit liveblog van dinsdag 3 november. Woensdag is er weer een nieuw liveblog over het coronavirus.

De belangrijke punten van het coronanieuws van dinsdag:

 • Het kabinet heeft op een persconferentie nieuwe maatregelen aangekondigd;
 • Publiek toegankelijke plaatsen als musea, theaters, bioscopen, pretparken, dierentuinen, buurthuizen, zwembaden en sauna's gaan dicht;
 • De maximale groepsgrootte buiten wordt teruggebracht naar twee personen;
 • Het kabinet geeft een negatief reisadvies tot halverwege januari
 • Er zijn vandaag in Fryslân 127 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld in 24 uur, dat zijn er acht minder dan gisteren;
22:32
Kamer staat open voor tijdelijk vuurwerkverbod

Een meerderheid van de Tweede Kamer staat open voor een tijdelijk vuurwerkverbod bij de komende jaarwissel om op die manier de druk op de zorg te verminderen. Verschillende partijen willen wel eerst weten van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) of de maatregel effectief en uitvoerbaar is, voordat ze instemmen.

Van Veldhoven komt over twee weken met meer duidelijkheid. GroenLinks vindt dat laat en wil dat het kabinet snel een knoop doorhakt. Volgens de staatssecretaris kan het niet eerder, omdat zij het eerst moet afstemmen met andere ministers. Ze begrijpt wel dat de vraag er dit jaar ligt.

22:28
Noordelijk Film Festival afgezegd

Het Noordelijk Film Festival dat van 11 tot 15 november gepland stond, gaat niet door. Dat meldt de organisatie. De voorstellingen stonden gepland in Slieker en Pathé Leeuwarden, De Bios Heerenveen, De Lawei in Drachten en De Koornbeurs in Franeker. Echter, die mogen vanwege de nieuwe coronamaatregelen niet meer open.

"We gaan snel om tafel met ons team en overleggen met genoemde bioscopen en filmtheaters om te kijken of er nog mogelijkheden zijn om het programma op een later moment te presenteren", schrijft de organisatie.

22:24
Bijna vierhonderd boetes uitgedeeld in Fryslân voor corona-overtredingen

In Fryslân hebben politie en BOA's sinds half maart 399 processen verbaal uitgeschreven die te maken hebben met overtredingen van coronamaatregelen. Daarvan zijn dertien boetes voor het niet dragen van een mondkapje in trein of bus. Dat blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie.

De meeste overtredingen waren in de gemeente Leeuwarden (157) en Noordoost-Fryslân (54). In de gemeentes Vlieland, Schiermonnikoog en Tytsjerksteradiel zijn geen boetes uitgedeeld.

21:05
Meerderheid Kamer tegen afbouw coronasteun

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt het geen goed plan om het economische steunpakket af te bouwen na 1 januari. De maatregelen om de tweede coronagolf te beperken raken de economie hard. Veel opositiepartijen zeggen daarom al langer dat het onverstandig is om de steunmaatregelen te versoberen. Ook VVD en D66 gaan daar nu in mee.

VVD'er Thierry Aartsen zegt op aandringen van de PVV dat "de kans dat die versoberingen doorgaan, heel heel klein is". Een voorstel om het afbouwen van de maatregelen tegen te gaan, wil de grootste partij nog niet direct steunen, maar het is wel belangrijk om ondernemers snel zekerheid te geven.

Het kabinet heeft nog steeds toegezegd in december te kijken naar de geplande afbouw van de maatregelen na de jaarwissel. Bedrijven krijgen vanaf dan relatief minder steun en komen pas bij een groter omzetverlies in aanmerking voor bepaalde regelingen.

Pakket ademt mee

Maar, zo zegt het kabinet steeds met klem, "het pakket ademt mee", doordat de hoogte van het subsidiebedrag bij de meeste regelingen afhangt van hoeveel omzet een bedrijf verliest. Moet een branch dicht, dan valt de omzet vrijwel volledig weg, en zal dus ook de steun hoger zijn dan bij de bedrijven die de helft van hun omzet verliezen.

Ook coalitiepartij D66 vraagt zich af of het wel verstandig is om de afbouw door te zetten. "Is het dan nog gepast om de versobering van het pakket door te zetten? Zo niet, wanneer gaan we daar dan duidelijkheid over geven aan ondernemers en werknemers?", freget Keamerlid Steven van Weyenberg. Hy seit mei klam dat in oantal regeling ek ôfrint "op of rond 1 januari. Gaan we die dan verlengen?"

20:24
Verslaggever Onno Falkena keek bij een bibliotheek

Bieb over de persconferentie

19:40
Verslaggever Hayo Bootsma was in het MCL

MCL over persconferentie

19:39
Directeur Wiebren Buma van Cultuur Kwartier over de nieuwe maatregelen

Wiebren Buma over persconferentie

19:38
Burgemeester Sybrand Buma over de persconferentie

Sybrand Buma over persconferentie

Trefwoorden: 
coronavirus COVID-19
(Advertentie)
(Advertentie)