Stil in de dorpshuizen: "Meer dan het schaken is er niet"

Het is stil in de meeste Friese dorpshuizen. De meeste zijn helemaal dicht en een paar zijn nog beperkt open. De Jister in Twijzelerheide opent de deuren nog een keer per week voor een groepje schakers. "Zolang dat nog kan, doen we dat", zegt beheerder Piet de Jong. "Verder is er niets."
Beheerder Piet de Jong van dorpshuis De Jisker © Omrop Fryslân, Willem de Vries
Er zit maandagavond een klein groepje. Die willen graag doorgaan, vertelt De Jong. Afgelopen zomer waren er meer activiteiten. "We hebben nog een keer country gehad en wat danslessen. Dat mogen we nu ook niet. Dus meer dan het schaken is er niet, dit is het enige wat we doen."
Het levert ook zorgen op, want er komt geen geld meer binnen. "Sinds maart hebben we geen inkomsten meer. We worden niet gesubsidieerd door de gemeente. We draaien helemaal op onszelf." Normaal gesproken zit er horeca in de grote zaal en is er bovenin het gebouw nog een jeugdhonk. "Maar dat is nu ook dicht."
Ik zou het niet graag willen missen. We hebben verder ook niets.
Een van de schakers in Twijzelerheide
No dus alleen een groepje van zes aan het schaken. "We hebben wel getwijfeld", vertelt voorzitter Herman de Vries van schaakclub Tinke en Sette. "Maar we hebben het besproken en de meesten willen wel doorgaan. De sfeer is er wel een beetje uit, maar goed, we kunnen schaken." Een ander sluit zich daar bij aan: "Ik zou het niet graag willen missen. We hebben verder ook niets. Het is een uitje."

Bang voor meer maatregelen

De Jong hoopt op goed nieuws uit de persconferentie van dinsdagavond, maar hij rekent er niet op. "Ik hoop dat ze ons wat lucht geven, maar ik ben bang van niet. Dan kan dit ook niet meer doorgaan."
Verslaggever Willem de Vries in het dorpshuis van Twijzelerheide