Celstraf geëist tegen Vegan Streaker voor brandstichting bij eendenslachterij

Het Openbaar Ministerie heeft dertig maanden celstraf geëist, waarvan acht maanden voorwaardelijk, tegen een bekende dieren-activist die eerder in Stiens woonde, vanwege brandstichting bij een eendenslachterij in Ermelo. Op 28 mei gingen daar drie trailers en een vrachtwagen in vlammen op, een weeghok raakte beschadigd. Een aantal woningen in de buurt moesten ontruimd worden. De activist staat bekend als de Vegan Streaker.
© Omroep Gelderland
De man meldde zich na de brand bij de politie en verklaarde dat de brandstichting bedoeld was als statement tegen het slachten van eenden, zo zegt het OM. Hij zegt pacifist te zijn en te staan voor gelijke rechten voor mens en dier. Volgens justitie heeft de man de brandstichting vanaf november 2019 voorbereid. Hij zou een auto geregeld hebben en een voorverkenning hebben uitgevoerd. Volgens het OM heeft de activist "door middel van geweld zijn levensovertuiging over het voetlicht proberen te brengen".
Het OM bestempelt de brandstichting als eigenrichting. De man "creëert chaos", aldus de officier van justitie, "laat het recht van de sterkste prevaleren, en zaait angst. Hij zet de bijl aan de wortel van de rechtsstaat."
Bij de onderbouwing van de strafeis woog het OM mee dat de man een strafblad heeft, dat de schade groot is (ongeveer 475.000 euro) en dat mensen "in het holst van de nacht uit hun woning zijn gehaald".
De rechtbank doet op 16 november uitspraak.