CDA dient plan in om weidevogels te beschermen

Er moet een einde komen aan de achteruitgang van de weidevogelpopulatie in Nederland. Dat vindt het CDA. De partij heeft een plan ingediend in de Tweede Kamer voor het beschermen van de weidevogels, zoals onze nationale vogel: de grutto.
Grutto © Remco de Vries, Omrop Fryslân
In de initiatiefnota staat dat de achteruitgang van de weidevogels vooral komt door ontwikkelingen in de landbouw, de afnamen van het leefgebied van de vogels en het grotere aantal roofdieren.
Om de vogels te beschermen wil het CDA onder anderen dat de natuurgebieden waar de weidevogels komen, geoptimaliseerd worden. Dat kan bijvoorbeeld door grasvelden met verschillende kruiden terug te brengen in de gebieden, wat onder andere betekent dat er minder bemest moet worden. Ook wil de partij dat een deel van het grasland een deel van het jaar onder water wordt gezet.

'Vogelgestuurd' maaien

Verder wil de partij dat boerenbedrijven die daar ruimte voor hebben aanpassingen doen in hun bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld door 'vogelgestuurd' te maaien. Zo moet worden voorkomen dat nesten verloren gaan.
Daarnaast moet er volgens het CDA meer aan het beheersen van predatoren worden gewerkt. In Fryslân werd al eens zo'n soort proef gedaan met het vangen en doden van een van die predatoren, de steenmarter. Toen bleek dat er meer eieren uitkwamen.