Fryske top 100: wat is het verhaal achter Cliffs of Moher van Gurbe Douwstra?

02 nov 2020 - 15:36

Al jaren staat het nummer Cliffs of Moher van Gurbe Douwstra op nummer 1 van de Fryske top 100. Twee jaar geleden moest hij even plaats maken voor Oele Plop, maar afgelopen jaar was het weer de populairste Friese plaat. De komende weken zijn in De middei fan Fryslân de verhalen achter verschillende Friese platen te horen.

Deelnemers maken kans op een jukebox - Foto: Omrop Fryslân

De Drachtster zanger kwam in de jaren '90 voor het eerst op de Cliffs of Moher in Ierland, maar hij is er intussen al zeven, acht keer geweest. "Vooral de eerste keer, in de winter van '93, was heel indrukwekkend. We werden nat van de golven toen we boven op de klif van 200 meter stonden." De gedachte dat er van die klif tot aan de Verenigde Staten helemaal niets anders dan oceaan is, is volgens Douwstra één van de dingen die het ontzettend indrukwekkend maakt.

Waargebeurd verhaal

Het nummer heeft hij echter niet die eerste keer geschreven, maar in 2001, toen hij na het uitbrengen van zijn eerste cd naar nieuwe nummers zocht. "Ik herinnerde me het verhaal dat mij in Ierland is verteld toen ik daar in '96 was weer. De eigenaresse van een bed and breakfast in Doolin vertelde mij toen het verhaal van een jong Duits stelletje. Zij waren een paar maanden eerder bij haar in de bed and breakfast geweest, en hadden zich aan de voet van de klif gewaagd. Door een golf zijn ze beide het water in geslagen. Het meisje is door een golf op een richel teruggeslagen, die hebben ze zwaar gewond terug gevonden, maar de jongen hebben ze nooit meer terug gevonden."

Dat het nummer zo aansloeg bij mensen, had Douwstra eigenlijk niet verwacht. "Ik denk dat het voor een groot deel ligt aan het feit dat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Dat maakt het veel echter voor mensen.' Het is bij Douwstra nog niet opgekomen op een vervolg op het nummer te schrijven, maar hij sluit het ook niet uit. "Misschien krijg ik nog een brainwave."

Foto: Steven Zwart

Gurbe Douwstra's Tip 5

"Ik heb dit jaar geen Top 5, maar wel een Tip 5!", vertelt Douwstra. "Dat zijn vijf liedjes die ik tegen ben gekomen waarvan ik vindt dat die een plek verdienen."

Het eerste nummer in de Tip 5, is 'Beppe sei noait nee' van Sytse Haima. "Het gaat over Sytse's moeder, maar zijn zoon zingt ook mee, die zingt dus over oma." Een net wat ouder nummer, is het nummer 'Noch ien tút' van Gerbrich en it Grutte Guod.

Het volgende nummer in de Tip 5, is 'Bildtstars en Eigenheimers' van Jan de Vries. "Jan heeft geweldige nummers geschreven, maar dit vind ik echt een nummer dat goed bij hem en het Bildt hoort," aldus Douwstra. "Dan heb ik nog Piter Wilkens met 'Op it hôf'. Het is een prachtig nummer over hoe je op oudere leeftijd toch nog de liefde kunt vinden, over een vrouw die bij de begraafplaats van haar man iemand tegenkomt die elke week bloemen brengt bij het graf van zijn vrouw."

'Oan't kanaal' van Marcel Smit is het laatste nummer in de Tip 5 van Gurbe Douwstra. "Eigenlijk maakt elke artiest wel een prachtig liedje over het teruggaan naar zijn jeugd. Bij Marcel was dat blijkbaar aan het kanaal."

Gurbe Douwstra over de Fryske top 100

(Advertentie)
(Advertentie)