Gedicht Nyk de Vries verfilmd en in première bij Omrop Fryslân

02 nov 2020 - 14:29

Toen Nyk de Vries vorig jaar werd uitgeroepen tot Dichter van Fryslân, had hij ook niet gedacht dat zijn gedichten verfilmd zouden worden. Eerder werden al een paar gedichten van hem verfilmd voor Culturele Hoofdstad 2018. De korte poëziefilm die zondag 8 november in première gaat bij Omrop Fryslân is gebaseerd op zijn eerste Dichter van Fryslân-gedicht 'Begin'. Dit jaar zal er nog een poëziefilm in première gaan, in 2021 volgen er nog vijf.

Foto: Omrop Fryslân

Scholen en poëzie

Een van de andere projecten van de Dichter van Fryslân is om de jeugd in contact te brengen met poëzie en literatuur. De Dichter van Fryslân is daarom op dit moment bezig met een tour langs de middelbare scholen. De poëziefilms passen ook mooi bij dat project zegt Dichter van Fryslân, Nyk de Vries. "Bij mijn optredens merk ik dat kinderen, maar ook volwassenen, gemakkelijker de aandacht erbij houden als ik af en toe beeld en muziek bijvoeg. We hebben ook geprobeerd om herkenbare zaken in de video's te verwerken, dan kom je dichtbij de mensen."

Met de video's hoopt Nyk de Vries dat kinderen enthousiast worden over poëzie en zien dat het meer is dan een 'schooltaak'.

Dichter fan Fryslân Nyk de Vries op middelbere skoalle yn Easterwâlde - Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

Nyk de Vries staat met zijn prozagedichten regelmatig op literatuur- en theaterfestivals in binnen- en buitenland. De Vries schreef ook verschillende romans en poëziebundels. Als Dichter van Fryslân treedt Nyk de Vries op als poëtisch ambassadeur. Hij schrijft zes tot tien gedichten per jaar, geïnspireerd door opvallende en actuele zaken in de provincie.

Video's bij Omrop Fryslân

Dat de video's van november af bij Omrop Fryslân op televisie te zien zijn vindt Nyk mooi. "Je kunt iedereen die niet direct iets met poëzie heeft, of niet elke dag een gedichtenbundel openslaat, toch nieuwsgierig maken. Ik ben heel benieuwd wat de reacties van kijkers zullen zijn."

Op zondag 8 november gaat de eerste van een serie van zeven korte poëziefilms in première. De poëziefilm 'Begjin' is zondag om 17.40 uur te zien bij Omrop Fryslân.

(Advertentie)
(Advertentie)