Friese musea en theaters reageren gelaten op nieuwe coronamaatregelen: "Het zat er aan te komen"

Waarschijnlijk moeten theaters, bioscopen en musea straks twee weken lang de deuren sluiten. Dat is een van de uitgelekte maatregelen en wordt volgens 'ingewijden' dinsdagavond bekend gemaakt bij de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Het is opnieuw een flinke teleurstelling voor de cultuursector. Friese theaters, bioskopen en musea reageren echter gelaten.
Nije coronamaatregels foar musea, teäters etc.
"Je moet niet te strak in de wedstrijd zitten", zegt Marijke van der Woude, directeur van De Harmonie in Leeuwarden. "Ik noem het geen berusting, maar 'gezond verstand'."
Ook bij het Fries Scheepvaart Museum in Sneek is directeur Meindert Seffinga niet verbaasd over de nieuwe maatregelen. "We weten het natuurlijk nog niet officieel, maar er wordt de laatste tijd zorgvuldig gelekt, dus dit zal ook wel waar zijn. Het is jammer, maar het zat er wel een beetje aan te komen." Uiteraard baalt Seffinga van het besluit dat zijn museum de deuren moet sluiten. "Er is hier ruimte genoeg en we bieden mooie dingen als troost voor mensen. Ook dat is belangrijk in deze zware tijd."

De grootste klap

Marijke van der Woude van De Harmonie sluit zich aan bij Seffinga en zag de maatregelen ook wel een beetje aankomen. "We hebben als theater alle maatregelen getroffen en één van die dingen is dat je heel flexibel omgaat met die maatregelen. De grootste klap hebben we in het voorjaar al gehad, dat was echt desastreus. Deze klap is een stuk kleiner."
Stedsskouboarch De Harmonie yn Ljouwert © Omrop Fryslân, Sian Wierda

Erg zuur

Oneerlijk vinden beide directeuren het besluit om de deuren verplicht te sluiten echter niet. Seffinga: "Als je op de stoel zit van de regering dan is elk besluit oneerlijk, wat er ook wordt bedacht. De horeca vindt het bijvoorbeeld ook oneerlijk. Uiteraard is het erg zuur, maar als we er als museum aan kunnen bijdragen dat het tegengaan van het virus zo weer een stukje dichterbij komt, dan werken we daar graag aan mee."
Verslaggever Hayo Bootsma in gesprek met Meindert Seffinga en Marijke van der Woude