Verdachte reageert emotioneel in hogerberoepszaak-Van Seggeren

Op de eerste dag van het hoger beroep in de zaak van de moord op Tjeerd van Seggeren uit Kollumerzwaag heeft de rechter met verdachte, weduwe Jessica B., vooral gekeken naar wat er op 8 en 9 juli 2017 gebeurde, de nacht dat het lichaam van Tjeerd van Seggeren werd gevonden. Op verschillende momenten reageerde de verdachte emotioneel. De verdachte werd eerder veroordeeld tot twintig jaar celstraf.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Een maand geleden kwam het nieuws naar buiten dat een brief van Uwe D. bij de advocaat van de verdachte was bezorgd. Daarin staat dat hij, een oom van de verdachte, Tjeerd heeft omgebracht. De brief zou namens hem zijn gestuurd, omdat hij op dat moment al was overleden.
Op die brief reageerde de verdachte emotioneel, zoals ze bij de zaak op meerdere momenten emotioneel reageerde. Ze zei dat ze niet weet wie ze moet geloven, heeft geen vertrouwen in de eigen familie, ze heeft geen contact met haar moeder. Ook zei ze: "Ik word op elk woord gepakt dat ik heb gezegd. Dat is is verschrikkelijk. Omdat het allemaal aannemelijk wordt gevonden, heb ik twintig jaar cel gekregen."
Op deze dag komt nog aan de orde het onderzoek van het Pieter Baan Centrum en ook het spreekecht van de nabestaanden. Dinsdag volgt waarschijnlijk de eis.
Auke Zeldenrust over de zaak-Van Seggeren
Een selectie uit de tweets van verslaggever Auke Zeldenrust die de zaak volgt:
"Weet u wat er gebeurd zou kunnen zijn", vraagt de rechter. "Ik zou het echt niet weten, en ik weet het nog steeds niet", antwoordt de verdachte. Het blijkt dat ze een slecht huwelijk hebben, 'met mishandelingen'. Ze scheiden niet. "Ik was bang dat mijn kinderen van me afgenomen zouden worden" zegt de verdachte.
Een week voor Tjeerds overlijden, bezoekt de verdachte met hem familie in Duitsland. De volgende dag is hij ziek. "De politie suggereert dat u hem mogelijk hebt geprobeerd te vergiftigen met insuline", zegt de rechter. De verdachte reageert: "Dat is bizar. Tjeerd had gewoon buikgriep."
Ze tekent een levensverzekering van zes ton bij het overlijden van haar man. "Ik wist niet dat het om zo'n hoog bedrag ging".
Op het lichaam van Tjeerd wordt alleen DNA van Jessica gevonden. Volgens advocaat De Pree van de verdachte is dat vreemd. "Dat is eigenaardig voor iemand die net op een festival is geweest met heel veel bezoekers. Of dat DNA is verdwenen of er is slecht onderzoek gedaan."
De verdachte heeft 's nachts whatsappjes verwijderd. "Omdat Tjeerd er moeite mee had dat ik contact had met mijn familie. Dat was wel een dingetje." Een paar dagen nadat het lichaam van Tjeerd is gevonden, maakt de verdachte de auto schoon, net voordat de politie de auto wol bekijken. "Nou ja schoongemaakt is een groot woord. Ik heb de matten uitgeklopt, meer niet."
Opvallend is dat de moeder van Jessica eerder wist dat Tjeerd was gevonden dan de weduwe zelf. "Ik zou het echt niet weten hoe dat kan. Ik heb het haar in ieder geval niet verteld."
In de zaak komt ook de brief ter sprake die familielid Uwe D. in april zou hebben gestuurd naar de advocaat. Daarin zou staan dat Uwe Tjeerd heeft vermoord. Uwe kan de brief niet zelf hebben geschreven, omdat hij in april al is overleden. De verdachte wordt weer emotioneel. "Ik vind dit afschuwelijk, zo'n brief. Ik weet helemaal niet meer wie ik moet geloven."
Volg het twitterverslag van Auke Zeldenrust
Verslaggever Auke Zeldenrust zit in de rechtszaal en houdt via Twitter iedereen op de hoogte.
In juli 2017 wordt het lichaam van de 37-jarige Tjeerd van Seggeren uit Kollumerzwaag aangetroffen in een stuk weiland aan de rand van De Westereen. Daarna is het lang onduidelijk wat er precies gebeurd is. In december dat jaar wordt de 33-jarige vrouw van Tjeerd van Seggeren aangehouden als verdachte van betrokkenheid bij de dood van haar man. Op de rechtszaak blijkt dat het slachtoffer doelbewust met een hard of stevig voorwerp op het hoofd is geslagen en zo om het leven is gebracht.
Op 11 juli 2019 wordt de weduwe veroordeeld tot twintig jaar cel voor moord op haar man. De advocaat gaat in hoger beroep.