Even ontsnappen uit de wereld van corona met een avondje in het theater

Anders dan in de vorige lockdown zijn sommige theaters nu wel open, zoals De Harmonie in Leeuwarden. Maar geen zalen vol met honderden bezoekers. Per voorstelling mogen er maar 30 mensen bij zijn en er is geen horeca. De Harmonie zet alles op alles om de sfeer erin te houden, zoals bij het optreden van harpiste Lavinia Meijer van dit weekeinde.
In jûntsje teäter yn lockdown
Mensen komen met mondkapje het lege theater binnen. Ze krijgen geen bakje koffie, maar moeten direct de zaal in. Het voelt voor de bezoekers wat vreemd, maar eenmaal in de zaal is de sfeer intiem. Dat komt door het publiek, zoals de artiest, op het podium zit.
"Je kunt soms een speld horen vallen", vertelt harpiste Lavinia Meijer. "Je voelt gewoon hun interesse en hoe echt het binnenkomt." Een van de bezoekers vertelt hoe belangrijk het voor haar is om er even uit te zijn. "Het geeft ontspanning en je bent echt even in een andere wereld."
© @MajankaFotografie
De Harmonie doet er alles aan om het zo veilig mogelijk te houden, maar ook om een mooie sfeer te behouden. Om zoveel mogelijk mensen een kans te geven om naar het theater te gaan, treden artiesten soms vaker op. Zo speelde Lavinia Meijer twee keer op een avond. Mocht deze lockdown langer duren, dan blijft De Harmonie gewoon open.

Verschillende theaters open

Maar de onzekerheid is groot. Er is een kans dat theaters weer helemaal dicht moeten of dat ze terug gaan naar de situatie in de zomer. Toen mochten er 200 mensen in de grote zaal, waar normaal duizend mensen in kunnen. De schouwburg houdt rekening met al deze scenario's
Elk theater in Fryslân pakt het anders aan. Ook De Lawei in Drachten en het Posthuis Theater in Heerenveen proberen zoveel mogelijk door te laten gaan. Theater Sneek heeft voorlopig alle voorstellingen geschrapt en De Koornbeurs in Franeker is nog open voor met name films.
Verslaggever Wendy Kennedy was in De Harmonie